Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 17 juli 2014 @ 00:14 door Travelboy , 1003 keer bekeken

© Airbus

Prijsvechters willen steeds meer mensen in één vliegtuig proppen. Airbus heeft nu patent aangevraagd op 'hangplaatsen', waarbij men op een soort fietszadel hangt. Hoe ver kunnen prijsvechters gaan?

 

Op deze manier kan Airbus goedkopere kaartjes aanbieden. Ryanair had een paar jaar geleden een soortgelijk idee met staanplaatsen, maar dat werd afgekeurd vanwege veiligheidsvoorschriften. En als het aan Harry Horlings, onafhankelijk vliegtuigexpert, ligt, gaat er met dit idee hetzelfde gebeuren. "Men denkt dat men veilig bezig is, maar dat is niet zo. Ik vind het eigenlijk een bespottelijk voorstel."

 

Hoofd naar beneden
Hij onderzoekt op dit moment de vliegramp bij Faro waarbij 56 mensen omkwamen en daar moeten we van leren, vindt hij. "Daar braken de bagagebakken open en werden flessen drank en koffers over de hoofden van de mensen naar voren geslingerd. Dat is de reden ook dat men zegt: hoofd naar beneden houden. Nu moet je voorstellen dat all die mensen bijna rechtop staan als die bakken opbreken. Nou, ik zou er niet graag inzitten."

 

Vasthouden bij de heupen

Bob Mulder, ermeritus hoogleraar luchtvaarttechniek TU Delft, denkt dat het voorstel wel door de veiligheidsvoorschriften kan komen. "Als je kijkt hoe de stoelen zijn geconstrueerd, dan zie je dat je in de heupen wordt vastgehouden. En dat is eigenlijk hetzelfde idee dan als je staat." Voor een paar uur lijkt het hem geen probleem, maar een langere tijd staan is minder fijn en dat kan niet iedereen. Airbus liet weten ook op lange vluchten de hangplaatsen in te willen zetten.

 Airbus

 

Hoe ver willen luchtvaartmaatschappijen gaan?
Michael O'Leary, CEO van Ryanair, zei al eens in een interview dat gordels in het vliegtuig nutteloos zijn en dat staan in vliegtuig prima kan. Met een stuntprijs van 1 pond wilde hij de staanplek aanbieden. Mulder denkt dat de maatschappijen heel ver willen gaan, maar heeft daar wel zijn twijfels bij. "Ik denk dat luchtvaart op dit moment al heel goedkoop is. Moet het nog goedkoper, vraag ik me af."

 

Airbus

 

Hapje
Horlings denkt ook dat mensen steeds goedkoper willen vliegen. "Maar daar zit natuurlijk een grens aan. Als dat geld steeds minder wordt, waar gaat men dan op beknibbelen? Is dat op het onderhoud, is dat op de veiligheid?" In elk geval niet op entertainment, internet en hapjes aan boord, want daarmee wil Airbus de toenemende krapte compenseren. Horlings: "Hapjes, ik vind het leuk hoor, maar met een hapje overleef je een ongeval niet."

 

bron: www.bnr.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.