Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 16 maart 2010 @ 18:49 door Travelboy , 1236 keer bekeken

De rechtbank van koophandel in Namen heeft luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en Ryanair in kort geding veroordeeld omdat hun algemene voorwaarden te onduidelijk zijn. De zaak werd aangespannen door consumentenorganisatie Test-Aankoop.
In het vijftig pagina's tellende vonnis laakt de rechter onder meer de onduidelijke clausules wat betreft de aansprakelijkheid van de maatschappijen, de terugbetaalbaarheid van tickets en de bagagevoorwaarden. Ook de tarieven van de maatschappijen zijn te ondoorzichtig en de verhaalmogelijkheden zijn niet duidelijk
.

 

"Zeer belangrijk in het vonnis is dat de samenwerking tussen Brussels Airlines en andere transporteurs via zogenaamde code sharing op de helling komt te staan", aldus Test-Aankoop. Code sharing is de praktijk waarbij een luchtvaartmaatschappij vliegtickets verkoopt voor vluchten die uiteindelijk door een andere maatschappij worden uitgevoerd. "Dit zal niet meer kunnen zonder instemming van de passagier", stelt de consumentenorganisatie.

 

De twee maatschappijen krijgen nu zes maanden om hun algemene voorwaarden aan te passen. Indien ze dat niet doen, volgt er een boete en een verplichte publicatie van het vonnis op de website. Ook de lagekostenmaatschappij EasyJet werd gedagvaard, maar die stelde de bevoegdheid van de rechter in vraag. De rechtbank van koophandel heeft intussen zijn bevoegdheid bevestigd en een uitspraak volgt later.

 

De consumentenorganisaties in Frankrijk en Portugal hebben samen met Test-Aankoop gelijkaardige zaken ingediend in hun thuisland.

 

bron: www.detijd.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.