Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 29 juli 2010 @ 01:53 door Travelboy , 1216 keer bekeken

Gisteren heeft de meervoudige kamer van de rechtbank Utrecht bepaald dat Wegolo met onmiddellijke ingang moet stoppen met het gebruiken van vluchtgegevens van Ryanair voor haar bemiddeling (via haar websites) bij het verrichten van boekingen bij deze luchtvaartmaatschappij .

 

Sinds 2004 worden de sites www.wegolo.com en www.wegolo.nl geëxploiteerd door PR Aviation. Op deze websites kunnen consumenten vluchtgegevens zoeken, prijzen vergelijken én vluchten boeken van zogenaamde `lage kosten luchtvaartmaatschappijen', waaronder Ryanair. Ryanair had daar bezwaar tegen omdat deze bemiddeling van Wegolo de reputatie van Ryanair bij de consument als `de goedkoopste' zou kunnen schaden en de bedrijfsvoering van Ryanair zou kunnen verstoren. Ryanair wil particulieren de goedkoopst mogelijke prijs aanbieden. Wegolo vraagt echter een bemiddelingsvergoeding en onthoudt besparingsopties aan de consument .
Ten grondslag aan het bezwaar van Ryanair lag onder meer dat vluchtgegevens geschriften zijn in de zin van de Auteurswet.

 

De rechters oordeelden dat Wegolo met onmiddellijke ingang moet stoppen met het gebruiken van vluchtgegevens van Ryanair voor haar bemiddeling bij het boeken van vluchten. Dit op straffe van 5000 euro per dag met een maximum van 1 miljoen euro. Door het overnemen van de gegevens zou inderdaad inbreuk gemaakt worden op de auteursrechten van Ryanair. Daarnaast moet Wegolo de door Ryanair geleden schade vergoeden en gemaakte winst afdragen aan Ryanair.

 

Wegolo mag de vluchtgegevens wel blijven gebruiken voor haar prijsvergelijkingsysteem. Dit bezwaar heeft Ryanair gedurende het proces laten vervallen.

 

bron: persbericht van de Utrechtse rechtbank

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.