Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 31 maart 2010 @ 01:07 door Travelboy , 1058 keer bekeken

Aan de jarenlange groei van Eindhoven Airport dreigt volgend jaar een eind te komen, waarschuwt directeur Joost Meijs van de luchthaven. Door de uitbreidingen van Ryanair, Wizz Air en Transavia van de afgelopen jaren, komt de grens in zicht.


Voor dit jaar verwacht Eindhoven Airport een spectaculaire groei, maar die zit er voor volgend jaar niet meer in. Dat zegt directeur Joost Meijs van de luchthaven.

Het afgelopen kwartaal groeide het aantal vliegbewegingen met 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. "Dergelijke groeipercentages zijn in 2011 onmogelijk. We raken zo langzamerhand de grenzen van de regionale overeenkomst." Daarin hebben omliggende gemeenten, de luchthaven en milieuorganisaties regels afgesproken met betrekking tot milieu, geluid en de openingstijden van de luchthaven.


Volgens Meijs is er volgend jaar nog maar beperkt ruimte voor de uitbreiding van het aantal vluchten op bestaande bestemmingen of voor nieuwe bestemmingen waarop niet al te vaak in de week wordt gevlogen. Een nieuwe, grote bestemming toevoegen waarop bijna dagelijks wordt gevlogen, is volgend jaar nagenoeg onmogelijk, stelt Meijs. "Dit is geen politiek spelletje, zo staan de zaken er voor. Als we creatief gaan schuiven met dagschema's zijn er nog wat mogelijkheden. Als een luchtvaartmaatschappij hier nog fors zou willen uitbreiden, zullen we nee moeten verkopen." Meijs vindt het hoog tijd voor duidelijkheid. "Voor de luchthaven, maar ook voor omwonenden. Ook zij willen weten waar ze aan toe zijn. En terecht. Er wordt nu al lang gebroed, nu moet er ook maar eens een ei gelegd worden." Het gaat nog maanden duren voordat er duidelijkheid komt over het advies van oud-minister Hans Alders over de groei van Eindhoven Airport, omdat dat pas wordt behandeld door het nieuwe kabinet dat aantreedt na de verkiezingen van juni.


Hoewel Eindhoven Airport dit kwartaal flink groeide, werd ook een bestemming geschrapt: de Ierse maatschappij Aer Lingus heeft de tweede helft van maart de vluchten tussen Londen Gatwick en Eindhoven gestaakt. De route werd eind oktober ingesteld. Volgens Meijs vielen de passagiersaantallen weliswaar tegen, maar is het schrappen vooral het gevolg van grote reorganisaties bij de luchtvaartmaatschappij. Vanaf Eindhoven Airport wordt ook gevlogen op Londen Stansted (Ryanair) en Londen City (CityJet).


Meijs waarschuwde al eerder voor het stilvallen van de groei en zelfs voor krimp. De luchthaven vreesde dat het instellen van een belasting op tickets passagiers zou wegjagen. Maar de luchthaven bleef groeien, temeer omdat die maatregel medio vorig jaar werd teruggedraaid.
 

bron: www.ed.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.