Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 07 april 2010 @ 01:01 door Travelboy , 1351 keer bekeken

Wie regelmatig het vliegtuig neemt, weet dat de tarieven van een vliegticket flink kunnen verschillen,  zelfs van dag tot dag. Hoeveel en hoevaak deze tarieven wijzigen is echter onduidelijk, maar wij zochten het uit bij onze favoriete maatschappij: de Ierse prijsvechter Ryanair.

 

We namen de proef op de som, en onderzochten bijna een maand lang, iedere dag de tarieven van elf verschillende vluchten van Ryanair, met verassende resultaten als gevolg.


 

Onderzoeksmethode
We onderzochten de tarieven van vliegtickets van zes verschillende luchthavens die in of dichtbij Nederland liggen (Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf-Weeze, Bremen, Frankfurt-Hahn en Brussel-Luik). Voor een goede variatie kozen we hierbij diverse vluchtdata en meerdere groepsgrootten. De prijzen werden onderzocht vanaf verschillende IP-adressen, waarbij cookies en cachedata, die de tarieven eventueel zouden kunnen beinvloeden, vooraf werden verwijderd.

 

Prijsstijgingen tot 640%
Er bleek redelijk veel variatie in de tarieven te zitten. Zo verschilden de tarieven van een vlucht in 44% van de gevallen ten opzichte van de voorgaande dag. Hierbij varieerden de vliegtarieven, maar werd ook regelmatig korting (een kortingspercentage op het vluchttarief, geen doorberekening boekingskosten of geen doorberekening belastingen/ toeslagen) gegeven door Ryanair. In 64% van de gevallen was de verandering een prijsstijging, in 36% betrof het een prijsdaling.

 

De prijsverschillen tussen twee dagen liepen uiteen van €0,04 tot €216,00, maar ook de totale verschillen waren erg groot. Het verschil tussen het laagst gemeten tarief en het hoogste gemeten tarief van een vlucht was gemiddeld 153%!

 

De grootste variatie kwamen we tegen op de vlucht van Düsseldorf Niederrhein naar Stockholm. Een vlucht op 29 maart, waarbij op 2 april wordt teruggevlogen, kostte op 5 maart slechts €195,92, bij een gezelschap van 4 personen. Ruim twee weken later, op 22 maart waren de totale kosten echter €1.448,80 – een prijsstijging van maarliefst 640%!

 

Het grootste verschil tussen twee opeenvolgende dagen werd gemeten bij een vlucht in juni van Eindhoven naar Rome. Op 21 maart kostte een ticket nog €61,83, maar een dag later was dit ineens €161,93. Een plotselinge prijsstijging van 162% dus!

 

Ook belastingen en toeslagen wijzigen
Een andere verassende bevinding is dat ook de belastingen en toeslagen, waarvan je zou verwachten dat ze per vlucht vaststaan, nog wel eens wijzigen.

 

In vele gevallen worden deze kosten, als wijze van promotie, niet doorberekend door Ryanair. Op de eerder genoemde vlucht van Düsseldorf Niederrhein naar Stockholm veranderde het belastingbedrag van de terugreis echter tot tweemaal toe. De verschillen waren hierbij relatief klein, maar vreemd is het wel.

 

Beschikbaarheid als verkoopmiddel
Ryanair toont regelmatig waarschuwingen als “Er zijn slechts 2 zitplaatsen beschikbaar tegen deze prijs”. Het inzetten van ’schaarste’ is een bewezen verkooptechniek, en dat lijkt ook hier het geval te zijn.

 

Deze waarschuwingen werden namelijk soms opgevolgd door een hoger tarief de volgende dag, maar af en toe ook door een lager of gelijkblijvend tarief. Door deze onregelmatigheid lijkt het dus voornamelijk een verkooptechniek te zijn.

 

Last minute zeker niet goedkoper
Je zou verwachten dat een kaartje goedkoper wordt, naarmate de vertrekdatum nadert. Het vliegtuig moet immers vol komen te zitten. Bij Ryanair is dit echter niet het geval.

 

In 82% van de door ons onderzochte gevallen was het vliegticket aan het einde van de onderzoeksperiode duurder dan aan het begin, met de eerder genoemde prijsstijging van 640% als uitschieter. Het is echter ook niet zo dat een vliegticket zo vroeg mogelijk geboekt moet worden, aangezien 91% van de onderzochte tickets minimaal één keer goedkoper werd tijdens de onderzoeksperiode.

 

Vergelijkers zijn juist vaak duurder!
In ons vergelijkingsproces hebben we ook een aantal vergelijkingswebsites onderzocht. Hierbij namen Cheaptickets.nl, Swoodoo.com, Wegolo.com, Vliegtickets.nl en Worldticketcenter.com de prijzen en tickets van Ryanair.com mee in hun vergelijking, een aantal andere vergelijkingswebsites deden dit niet.

 

Als je een ticket boekt via Cheaptickets.nl ben je gemiddeld 12% duurder uit dan op de website van Ryanair zelf! Bij WorldTicketCenter.com is de totaalprijs 8% hoger, en op Vliegtickets.nl 11%. Wegolo.com maakte het wel erg bont, met een gemiddeld prijsverschil van 40%! Alleen voor een vliegticket via Swoodoo.com betaal je hetzelfde tarief als op Ryanair.com.

 

Conclusie: regelmatig checken loont!
Met een kans van 44% dat het totaalbedrag van een vliegticket de volgende dag anders kan zijn, loont het absoluut om het tarief van een vliegticket meerdere malen te checken.

 

Hoewel het onderzoeken van vliegticketvergelijkers niet ons voornaamste doel was, zijn de eerste resultaten hiervan (prijsverschillen van gemiddeld 10%) voldoende aanleiding om hier in de toekomst beter naar te kijken. Dat zullen we dus ook zeker doen!

 

bron: www.stedentripper.com/blog

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.