Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 17 februari 2010 @ 20:53 door Travelboy , 749 keer bekeken

Binnen een maand moet blijken of Nederlandse passagiers van luchtvaartmaatschappijen bij vertragingen van drie uur of meer, met terugwerkende kracht tot 2005 een schadevergoeding kunnen claimen.

 

Verkeersminister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft het hoofd van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gevraagd binnen vier weken met een voorstel te komen. Dit schreef hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Eurlings benadrukt hoe belangrijk het voor hem is dat de Europese lidstaten zoveel mogelijk een lijn trekken. Voorlopig is dat niet het geval. Vorige week hebben de nationale toezichthouders zoals de IVW in Brussel overlegd. Er bleken toen grote verschillen.

 

Vergoeding

Het draait om een uitspraak van het EU-Hof van Justitie van november vorig jaar, waarbij bepaald werd dat passagiers van luchtvaartmaatschappijen recht hebben op een vergoeding wanneer ze meer dan drie uur vertraging oplopen. Luchtvaartmaatschappijen betwisten dit en onduidelijk is nog of de regeling met terugwerkende kracht geldt. De sector vreest fikse schadeclaims.

 

Eurlings voorspelt dat kostenstijgingen van de maatschappijen worden doorberekend aan de consument. ,,Dat is de keerzijde van de medaille.''

 

De minister schrijft in de brief binnen vier weken de eerste uitspraak van een Nederlandse rechter te verwachten over de materie. Dat kan helpen bij de interpretatie van de uitspraak van het EU-Hof, zei een woordvoerster van Eurlings.

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.