Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 30 april 2010 @ 01:58 door Travelboy , 732 keer bekeken

Vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie mogen over drie jaar weer flesjes drinken en andere vloeistoffen meenemen in hun handbagage. De Europese Unie heeft besloten de regels voor handbagage te versoepelen.

 

Vanaf volgend jaar mogen flessen die belastingvrij op luchthavens buiten de EU zijn gekocht al weer mee het vliegtuig in, mits ze in herkenbare zakken zitten. Vanaf 2013 mogen alle vloeistoffen weer mee in het passagiersruim.

 

Aanslagen
Het verbod op het meenemen van vloeistoffen in de handbagage werd in november 2006 ingevoerd. Groot-Brittannië meldde toen dat er op de Londense luchthaven Heathrow terreuraanslagen waren verijdeld. Volgens de Britse autoriteiten waren extremisten van plan om vliegtuigen richting de Verenigde Staten op te blazen met vloeibare explosieven, verpakt in drinkflesjes. Drie Britten werden aangehouden en tot levenslang veroordeeld.

 

Sinds het incident mogen vloeistoffen in de handbagage alleen mee in kleine verpakkingen, waar niet meer dan 100 milliliter in kan, en in een doorzichtige plastic zak. Dat geldt ook voor tandpasta en haargel en dergelijke. Voor taxfree-producten geldt dat alleen flessen die op vliegvelden in de VS, Canada, Singapore of Kroatië zijn gekocht mee het vliegtuig in mogen, maar deze regel wordt dus volgend jaar al versoepeld.

 

Schiphol
Luchthaven Schiphol zegt blij te zijn dat de Europese Commissie vaart zet achter het versoepelen van de regels voor handbagage, zolang de reiziger er profijt van heeft en niet met langere controles te maken krijgt. Om de controles straks goed uit te kunnen voeren, is geavanceerde apparatuur nodig die vloeibare explosieven herkent en die apparatuur is nog niet beschikbaar, benadrukt de Amsterdamse luchthaven.

 

bron: www.rnw.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.