Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 augustus 2016 @ 00:59 door Travelboy , 1004 keer bekeken

Luchtvaartmaatschappij EasyJet wil dat de rechter zijn Nederlandse piloten verbiedt om te staken in de weekenden van augustus en september, 'om passagiers die tijdens deze drukke periode reizen te beschermen'. De maatschappij heeft daarvoor een kort geding aangespannen tegen pilotenvakbond VNV, zo meldt EasyJet dinsdag.

 

EasyJet gaat tevens in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in een kort geding dat vorige maand was aangespannen door pilotenvakbond VNV. Daarin stelde de rechter dat EasyJet buitenlandse piloten mag inzetten als stakingsbrekers, maar ook dat de vakbond de luchtvaartmaatschappij slechts zes uur voor aanvang van de staking op de hoogte hoeft te brengen. Hierdoor is het voor EasyJet in de praktijk praktisch onmogelijk om stakingen en daarmee uitval van vluchten te voorkomen.

 

Notificatietijd

EasyJet en de VNV zijn al enige tijd in onderhandeling over een nieuwe cao voor de Nederlandse piloten van de luchtvaartmaatschappij. Om zijn eisen kracht bij te zetten organiseerde VNV eind juni voor het eerst een pilotenstaking. Doordat EasyJet buitenlandse piloten kon inzetten was er nauwelijks vluchtuitval na deze staking. Bij een tweede staking, op 1 augustus, was dit door de kortere notificatietijd niet het geval. Door de werkonderbreking van zijn Nederlandse piloten moest EasyJet achttien vluchten annuleren.
 

EasyJet gaat nu in beroep tegen het besluit van de rechter dat zes uur kan worden gezien als een 'redelijke notificatietijd'. 'Zes uur is erg kort gezien de aard van bedrijfsvoering in de luchtvaart. Onze passagiers hebben zo onvoldoende mogelijkheid om hun reisplannen aan te passen en EasyJet heeft zo beperkt de tijd om er voor te zorgen dat onze medewerkers passagiers voldoende kunnen ondersteunen tijdens de staking', zo stelt het bedrijf dinsdag in een persbericht.

 

De actievoerende EasyJet-piloten eisen doorbetaling bij ziekte, meer rust tussen vluchten en een beter pensioen. EasyJet zegt al ruimschoots aan hun eisen te hebben voldaan. Het bedrijf zegt de bijdrage aan de pilotenpensioenen te willen verdubbelen, meer uit te betalen bij ziekte en open te staan voor aanzienlijke aanpassingen van het werkrooster van de piloten.

 

bron: www.fd.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.