Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 04 juli 2016 @ 22:09 door Travelboy , 1097 keer bekeken

Een rechtbank in het Noorse Asker & Bærum vindt dat Norwegian Air Shuttle (NAS) de werkgever is van piloten en cabinepersoneel en niet de dochterondernemingen van het bedrijf.

 

Volgens de medewerkers is NAS de eigenlijke werkgever en moet zich daarom houden aan de werkafspraken die bonden in Noorwegen hebben afgesproken. Door te doen alsof andere maatschappijen hun baas waren, en daarmee de afspraken uit het betreffende land leidend waren, vinden de piloten dat ze zijn benadeeld. De rechter is het met hen eens.

 

“Norwegian heeft meermalen geprobeerd om onder zijn verantwoordelijkheid als werkgever uit te komen, het grootste voorbeeld daarvan was het verplaatsen van medewerkers naar andere ondernemingen tijdens de pilotenstaking vorig jaar, om zo alle verantwoordelijkheden te ontlopen,” reageerde Hans-Erik Skjæggerud van de Parut-vakbond na afloop. “De uitspraak maakt een eind aan verdienmodellen die erop gericht zijn de rechten van werknemers te ondermijnen en om onder de arbeidsmiljøloven (de Arbeidswet, red.) uit te komen.

 

De uitspraak komt op een ongunstig moment voor Norwegian dat in april eindelijk toestemming kreeg om op de VS te vliegen. Dat kreeg het voor elkaar om een dochteronderneming in Ierland op te zetten en zo gebruik te maken van het Open Skies-verdrag tussen de EU en de VS. Op die manier van handelen had de Nederlandse Vereniging van Verkeersvliegers grote kritiek. Voorzitter Steven Verhagen liet aan Up in the Sky weten dat ‘Norwegian beloond wordt voor het ontduiken van belasting en sociale lasten.’

 

Norwegian liet in een verklaring tegen zakenwebsite E24 weten de uitspraak te bestuderen en daarna te beslissen of het in beroep gaat tegen de uitspraak.

 

bron: www.upinthesky.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.