Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 13 april 2024 @ 02:53 door Travelboy , 160 keer bekeken


Een Brits biobrandstofbedrijf, gesteund door Wizz Air, heeft een proces ontwikkeld om menselijk afval om te zetten in duurzame vliegtuigbrandstof (SAF).

 

Firefly Green Fuels streeft ernaar om tegen 2027 een proefproductiefaciliteit te bouwen in Harwich in Essex, gevolgd door een locatie op commerciële schaal tegen 2029, na het afsluiten van overeenkomsten met een reeks partners.

 

Dit zal leiden tot een “eerste in zijn soort” commerciële raffinaderij waarbij  verschillende Britse locaties betrokken zijn waar luchthavens, pijpleidingterminals en afvalwaterzuiveringsinstallaties zich in de directe nabijheid bevinden.

 

Het bedrijf streeft ernaar om vóór 2030 SAF commercieel te produceren in Groot-Brittannië.

 

Firefly zei: “Verwerkt menselijk rioolwater is een wereldwijd beschikbare hulpbron die een enorm potentieel met zich meebrengt om de inspanningen om de luchtvaart koolstofarm te maken te ondersteunen.

 

"Firefly's nieuwe route naar SAF maakt gebruik van een moeilijk te verwijderen, overvloedige afvalgrondstof: rioolslib."

 

Onafhankelijke analyse door Cranfield University heeft aangetoond dat Firefly's SAF een “zeer significante” CO2-besparing van 92% biedt ten opzichte van fossiele vliegtuigbrandstof.

 

Budgetmaatschappij Wizz Air verwierf vorig jaar een belang van 25% in Firefly voor £ 5 miljoen om SAF ter waarde van bijna $ 1 miljard over 15 jaar veilig te stellen, "ter erkenning van dit enorme CO2-besparingspotentieel".

 

Firefly streeft ernaar om vanaf 2028 tot 525.000 ton SAF te leveren aan de luchtvaartmaatschappij in Groot-Brittannië in de loop van 15 jaar, nu Wizz Air een nieuwe ambitie bekendmaakte om tegen 2030 10% van zijn vluchten van brandstof van de nieuwe generatie te voorzien.

 

Firefly-topman James Hygate zei: “De ondertekening van deze overeenkomsten markeert een aanzienlijke sprong voorwaarts in het realiseren van onze ambities om een ​​duurzame SAF-industrie hier in Groot-Brittannië te ontwikkelen.

 

“Het openstellen van dit nieuwe rioleringstraject zal nieuwe banen en groei naar Groot-Brittannië brengen, waardoor we een groenere en welvarender toekomst kunnen veiligstellen.”

 

Yvonne Moynihan, corporate en ESG-functionaris van Wizz Air, omschreef SAF als een “kerncomponent” van de duurzaamheidsstrategie van de luchtvaartmaatschappij.

 

Ze zei: “Onze investering in Firefly, die het potentieel heeft om onze levenscyclusemissies met 100.000 ton CO2 per jaar te verminderen, onderstreept onze inzet om het gebruik van SAF tegen 2030 in onze activiteiten te mainstreamen.

 

“Het verwezenlijken van onze ambitie vereist echter een aanzienlijke opvoering van de SAF-productie en -implementatie. Daarom roepen we beleidsmakers op om de belemmeringen voor de inzet van SAF op grote schaal aan te pakken door de productie te stimuleren, prijsondersteuning te bieden en aanvullende duurzame grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen te omarmen.”

 

Ze voegde eraan toe: “Wizz Air heeft Firefly-brandstoffen sinds 2023 actief ondersteund door middel van investeringen, en we zijn optimistisch dat dit partnerschap de vooruitgang binnen de sector zal stimuleren en ons dichter bij betaalbare en toegankelijke SAF-opties voor iedereen zal brengen.

 

“Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerking binnen de industrie bij de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen een cruciale stap is in de aanpak van de klimaatcrisis. Onze niet-aflatende toewijding blijft gericht op het verminderen van onze CO2-intensiteit met 25% tegen 2030.”


bron: https://travelweekly.co.uk

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.