Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 april 2024 @ 00:48 door Travelboy , 182 keer bekeken

Zestig studenten van vijf MBO-instellingen hebben gemiddeld ruim 10.000 euro per persoon van Transavia gekregen omdat de maatschappij hen heeft ingezet als volwaardig personeelslid. Ook heeft de maatschappij een boete gekregen voor de wanpraktijken.

 

Expanded view

Een Boeing 737-800 van Transavia stijgt op vanaf Schiphol - Foto: NH Media / Doron Sajet

 

Dat meldt de Arbeidsinspectie, en wordt bevestigd door een woordvoerder van Transavia. Vorig jaar juni werd bekend dat Transavia in de eerste helft van 2022 tientallen studenten had ingezet als steward of stewardess. De maatschappij liet toen weten dat de stages voor studenten in die periode 'anders waren gelopen dan gepland'. 

Lees ook

 

Transavia betuigde spijt en beloofde de stagiairs alsnog een rechtvaardige beloning voor hun werk te geven. Dat is dus inmiddels gebeurd. Bij elkaar krijgen de zestig studenten 623.000 euro, wat neerkomt op bijna 10.500 euro per student.

 

Ook heeft de inspectie de hoogte van de boete bekendgemaakt. Transavia heeft inmiddels 46.000 euro betaald, wat direct naar de staatskas vloeit. "We hebben er kennis van genomen", zegt een woordvoerder van Transavia over het definitieve rapport van de inspectie, "en we gaan ons erin verdiepen."

 

Andere bedrijven

 

Het is niet voor het eerst dat bedrijven onder vuur liggen voor het behandelen van stagiairs als volwaardige crewleden. In 2019 riep cabinebond VNC vakantiemaatschappij TUI op te stoppen met het inroosteren van stagiairs.

 

Ook op Schiphol zelf zou het mis zijn gegaan. Vakbond FNV meldde vorig jaar dat onervaren stagiairs worden ingezet om roostergaten te vullen, en dat de vliegveiligheid op het spel stond. 

 

De Arbeidsinspectie heeft gesprekken met de MBO-instellingen gevoerd om duidelijk te maken dat tijdens de stage het leeraspect centraal moet staan. Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.