Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 30 januari 2024 @ 18:08 door Travelboy , 499 keer bekeken

Lelystad Airport mag definitief geen commerciële vluchten uitvoeren. Die oproep van de PvdD kreeg dinsdag steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Niet alleen PvdA-GroenLinks steunde het voorstel, ook het CDA en de formerende partijen BBB en NSC.

 

 Met het aannemen van de motie is er voor het eerst een Tweede Kamermeerderheid die zich tegen de opening van Lelystad Airport voor commerciële vluchten keert. Na afloop van de stemmingen reageerde PvdD-Kamerlid Christine Teunissen verheugd. ‘Midden in een natuur- en klimaatcrisis is het openen van een nieuw vliegveld een zeer slecht plan. Het uitbreiden van Lelystad Airport zou de groei van de luchtvaart mogelijk maken, terwijl de luchtvaart moet krimpen.’

 

Omdat het gaat om een uitspraak van de Tweede Kamer, is niet gezegd dat daarmee een definitief besluit is genomen. Uiteindelijk zal de verantwoordelijke minister zich erover moeten buigen. Vrijwel zeker is dat het politieke draagvlak ervoor na de nieuwe samenstelling van de Kamer is gegroeid.


 Jarenlang gold Lelystad Airport als het symbool van de groeiambities van de Nederlandse luchtvaart. Met de opening van de nieuwe luchthaven zouden vakantievluchten van Schiphol worden verplaatst naar de Flevopolder, zodat Schiphol zich kon doorontwikkelen tot internationaal knooppunt, gericht op zakenvluchten.

 


Miljoenenmetamorfose

 

Lelystad Airport onderging een miljoenenmetamorfose, maar na klachten van omwonden en nieuwe politieke verhoudingen is het draagvlak de afgelopen jaren afgenomen. De vanzelfsprekendheid dat Schiphol moest groeien, verdween uit het politieke debat.

 

In 2020 gingen toenmalig coalitiepartijen D66 en ChristenUnie voor de opening liggen en in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV besloten de partijen het probleem ‘Lelystad’ voor zich uit te schuiven. Dinsdag schaarden D66 en ChristenUnie zich achter het verbod op vakantievluchten. Ook de SP en Volt steunen de motie.

 

De afgelopen tijd toonde alleen de VVD zich een uitgesproken voorstander van de opening van de Schiphol-dependance. Bij de stemming keerden de liberalen, maar ook de PVV, zich tegen de sluiting van Lelystad Airport.

 

Te veel schade

 

Opvallend is dat de twee andere formerende partijen, NSC en BBB, zich achter de motie van de PvdD schaarden. Zij zijn het met de dierenpartij eens dat de schade die de luchtvaart toebrengt aan de volksgezondheid en het klimaat te groot is. Ook de stikstofuitstoot van de luchtvaart speelt bij met name de BBB een belangrijke rol.

 

Met het aannemen van de motie dreigt Lelystad wel een bron van economische productiviteit te verliezen. De Tweede Kamer heeft het kabinet daarom opgeroepen aan de slag te gaan met plannen en ‘maatschappelijke’ investeringen die het economisch verlies van Lelystad Airport kunnen compenseren.

 

bron: www.volkskrant.nl

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.