Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 09 februari 2024 @ 17:08 door Travelboy , 402 keer bekeken


Air France-KLM wil het plan om dochtermaatschappij Transavia ook vanaf bases elders in Europa te laten opereren nieuw leven inblazen. Dit meldt de Franse zakenkrant Les Echos vrijdag. Transavia Nederland zou ditmaal de spits moeten afbijten, met een vestiging in Düsseldorf. Tien jaar geleden liep een soortgelijke poging uit op een flop doordat de piloten van Air France fel tegen waren.

 

Voor Europese low-cost carriers is het hebben van uitvalsbases buiten eigen land, mogelijk gemaakt door de liberalisering van de interne markt van de Europese Unie in 1993, allang gemeengoed geworden. Marktleiders Ryanair, EasyJet en Wizz Air hebben samen rond de 150 bases.

 

Transavia Nederland heeft slechts één basis over de grens: op Brussels Airport, sinds 2022. De carrier is daar succesvol en ging van zes naar dertien bestemmingen. Zes jaar eerder mislukte een plan om zich op de luchthaven van München te vestigen. Transavia Nederland heeft nu een oogje laten vallen op Düsseldorf Airport als basis.

 

Een plan van de toenmalige directie van Air France-KLM in 2014 om Transavia Europe op te richten, dat net als de andere prijsvechters zich overal zou moeten vestigen, liep op een drama uit.

 

De piloten van Air France waren fel tegen omdat ze vreesden dat het bedrijf goedkopere piloten uit andere landen zou binnenhalen. Ze gingen in staking, twee weken lang en met succes: de directie trok het plan voor Transavia Europe in.

 

Ben Smith, de huidige CEO van Air France-KLM, refereerde in december 2023 aan het weer oppakken van het plan voor een pan-Europese prijsvechter binnen de Frans-Nederlandse groep, zonder aan te geven wanneer dat zou moeten. Volgens Les Echos is het project momenteel “onderwerp van interne discussie” bij zowel Air France als KLM.


bron: www.luchtvaartnieuws.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.