Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 januari 2024 @ 19:58 door Travelboy , 535 keer bekeken

Op 4 januari is er op initiatief van TUI fly gesproken over het loongebouw voor het voltallige cabinepersoneel. TUI fly moet per 1 januari 2024 wettelijk CCM’s in ieder geval het minimumloon van € 2317,- uitbetalen. FNV werd uitgenodigd, omdat TUI fly daarnaast afspraken wilde maken voor alle functies.

 

Functiewaardering in evenwicht

 

Voor FNV is het belangrijk dat functiewaardering en dus de verschillende beloningen voor verschillende functies in evenwicht blijft. Onze insteek was om naast de CCM-lonen, ook de lonen voor pursers met hetzelfde percentage te laten stijgen. Dit was voor TUI fly onbespreekbaar. De lonen zullen daarom ongewijzigd blijven met uitzondering van de salarissen onder het wettelijk minimumloon.

 

Geen uitkomst die recht doet aan iedereen

 

De wettelijk verplichte verhoging van starttrede CCM naar € 2317,- is een verhoging van 8,3 procent. Zoals benoemd in de nieuwsbrief van 15 december, hebben we ook vandaag bij TUI fly hetzelfde voorstel gedaan om de salarissen voor pursers met hetzelfde percentage als de CCM’s te laten stijgen.

 

FNV Luchtvaart: "Wij werden verrast door TUI fly die een veel kleinere stap wilde zetten voor de pursers dan FNV had verwacht. In plaats van een verhoging voor pursers trede 1 met 8,3 procent net zoals de CCM’s, was TUI fly slechts bereid om trede 1 van pursers te verhogen met 2 procent. Door de lonen van pursers met 2 procent te verhogen en die van CCM’s tot 8,3 procent te verhogen, worden de leidinggevende functies bij TUI fly naar verhouding minder goed betaald. Wij hadden graag een andere uitkomst gezien, maar deze verslechtering van het loongebouw zou onmogelijk in de toekomst nog kunnen worden gerepareerd. Het loongebouw is gebaseerd op functiewaardering en moet wat FNV betreft evenwichtig blijven."

 

Loonsverhoging in nieuwe cao

 

"De TUI fly cabine cao loopt tot 1 juli 2024, we kunnen daarom nu aan de overlegtafel weinig druk zetten en zijn afhankelijk van de goodwill van TUI fly. Bij de komende onderhandelingen voor de nieuwe cao vanaf 1 juli 2024 rekenen we op jullie om druk te zetten op een goede loonsverhoging die recht doet aan iedereen. De salarissen bij TUI fly blijven ver achter in vergelijking met andere airlines. Het startsalaris van de purserschaal narrow body bij Transavia is gelijk aan het maximale salaris van een purser 737 bij TUI fly (trede 10). Ook zijn de start- en maximumsalarissen voor een purser narrow body bij Transavia vrijwel gelijk aan de start- en maximumsalarissen van een purser 787 wide body bij TUI fly", aldus FNV Luchtvaart.

 

"We hebben bij de komende onderhandelingen onze handen vrij, doordat we niet zijn meegegaan in het voorstel van TUI fly. Doorvoeren van dit voorstel zou een verslechtering zijn van de positie van pursers. In de FNV ledenvergaderingen in aanloop naar de nieuwe cao-onderhandelingen, zullen we uitgebreid bij het onderwerp loonontwikkeling stilstaan. We zullen tijdig uitnodigingen sturen voor de FNV ledenvergadering over de inzet voor de cao vanaf 1 juli 2024."

 

bron: www.transport-online.nl

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.