Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 februari 2024 @ 08:26 door Travelboy , 309 keer bekeken

Luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat het deze zomer mogelijk vluchten gaat schrappen. Topman O'Leary zegt dat zijn firma minder vliegtuigen dan beloofd geleverd krijgt van fabrikant Boeing. Daardoor komt het zomerschema van Ryanair in gevaar en kunnen de ticketprijzen met 5 tot 10 procent stijgen.

 

Volgens O'Leary zou de Amerikaanse vliegtuigbouwer oorspronkelijk uiterlijk eind juni 57 nieuwe toestellen leveren. Een week geleden kreeg Ryanair te horen dat het er minder gingen worden: ongeveer 50 vliegtuigen. Maar ook over dat cijfer is nu onduidelijkheid.

 

"We weten eigenlijk niet hoeveel toestellen we van Boeing zullen krijgen", zegt O'Leary op een persbijeenkomst. "We weten vrijwel zeker dat we er tussen de 30 en 40 zullen ontvangen. We durven ook redelijk zeker te zeggen dat het er tussen de 40 en 45 zullen zijn. Maar we hebben er veel minder vertrouwen in dat we meer dan 45 stuks geleverd krijgen."

 

Weer rampjaar voor Boeing

 

Als Ryanair inderdaad niet meer dan 40 toestellen van Boeing krijgt, zal het uiterlijk eind maart "enkele kleine vluchten schrappen". Als gevolg daarvan zal de Ierse luchtvaartmaatschappij het komende fiscale jaar waarschijnlijk zo'n 200 miljoen passagiers vervoeren, in plaats van de eerder verwachte 205 miljoen reizigers.

 

Voor Boeing dreigt er opnieuw een rampjaar. Begin januari moest een 737 Max 9-vliegtuig van Alaska Airlines een noodlanding maken, omdat het kort na het opstijgen een deel van de romp had verloren.

 

Twee buren in Portland vonden tot hun grote verbazing twee onderdelen van de Boeing in hun achtertuin:

 
 

Enkele dagen later meldde United Airlines dat er in meerdere toestellen van de luchtvaartgigant onder meer loszittende schroeven waren aangetroffen. De toestellen kregen enkele weken een vliegverbod van toezichthouder FAA. Inmiddels zijn ze weer in de lucht, al mag Boeing de productie van het vliegtuig voorlopig niet uitbreiden.

 

De problemen bij Boeing gaan verder terug: in 2018 en 2019 waren er twee dodelijke ongelukken met toestellen waarbij technische fouten een rol speelden. Beide ongevallen waren met het iets kortere Max 8 toestel, maar ook de 737 Max 9 werd toen voor inspectie aan de grond gehouden.

 

Boeing erkent in een reactie aan persbureau Reuters de huidige vertragingen van leveringen aan sommige vervoerders, waaronder Ryanair. Het bedrijf uit Seattle zegt dat het ervoor wil zorgen dat zijn vliegtuigen aan alle wettelijke normen voldoen voordat ze aan klanten worden geleverd. "We betreuren ten zeerste de impact op onze gewaardeerde klant Ryanair."

 

Ryanair-topman O'Leary herhaalt intussen dat het management van Boeing vervangen moet worden en neemt geen blad voor de mond. "Ze doen ons optimistische beloftes en breken die vervolgens. Dan blijkt een week of twee later dat de realiteit nog erger is. Er is een shitshow aan de gang in Seattle. Wij willen die verdomde toestellen krijgen."

 

bron: www.nos.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.