Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 15 oktober 2013 @ 02:48 door Travelboy , 1456 keer bekeken

Een overweldigende meerderheid van de reizigers wil dat er een einde komt aan de mogelijkheid de rugleuning van de vliegtuigstoel naar achteren te kunnen zetten. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van de leidende reiszoekmachine Skyscanner.

 

91% van de ondervraagden is van mening dat op korte vluchten de mogelijkheid tot achteroverleunen zou moeten verdwijnen of moet worden beperkt tot bepaalde momenten. Het onderzoek onder 1000 vliegpassagiers wees ook uit dat 43% vindt dat zelfs op lange vluchten vaste tijden ingevoerd moeten worden waarop de stoel achterover mag. Een derde van de ondervraagden zegt ongemak te hebben ondervonden van een achteroverleunende medepassagier voor hen en 3% hield er zelfs een verwonding aan over.

 

Het idee van een verbod zal cabinepersoneel waarschijnlijk als muziek in de oren klinken: 60%  van het ondervraagde internationale cabinepersoneel* was betrokken bij of getuige van een woordenwisseling tussen passagiers als gevolg van achterover gezette stoelen.

 

Volgens psychologe Dr. Becky Spelman, Clinical Director van de Private Therapy Clinic in Londen, is het logisch dat zoveel mensen achter een wijziging in het omgaan met het achterover leunen van vliegtuigstoelen staan. 'Het effect van een achterover gezette stoel op op de achterzittende medepassagier is een scala aan negatieve emoties zoals woede, stress, onrust, frustratie en boosheid ten opzichte van de passagier voor hen. Deze emotionele impact kan weer resulteren in ongewenst gedrag tot aan een woede-uitbarsting aan toe.' 

 

Dit komt deels doordat bij het reizen voornamelijk twee karaktereigenschappen van mensen naar boven komen, legt Dr. Spelman uit. Er is het altruïstische type, dat rekening houdt met zijn of haar omgeving, en het egoïstische type. Deze laatste zet het eigen comfort voorop en zit er niet mee als dat ten koste gaat van anderen. Het onderzoek van Skyscanner wees uit dat 70% van de ondervraagden ook achterover zouden leunen als de persoon achter hen zwanger was, en 80% doet dat ook als de persoon achter hen oud of zwak is. Vrouwen tussen de 18 en 24 jaar hadden het meeste weg van het altruïstische type, terwijl mannen tussen de 40 en 50 jaar het vaakst eigenschappen tonen van het egoïstische type.

 

'Een achterover gezette stoel heeft een negatieve invloed op de vliegervaring, zeker als totaal geen rekening wordt gehouden met de persoon erachter', zegt Dr. Spelman. Terwijl dit eenvoudig voorkomen kan worden door de medepassagier te vragen om toestemming achterover te leunen, blijkt uit het onderzoek dat een derde van de passagier bang zijn voor de reactie en de meeste mensen (64%) hebben dit dan ook nog nooit gedaan.

 

'Het invoeren van vaste tijden voor het achterover zetten van vliegtuigstoelen zou voor zowel de altruïstische als egoïstische types een betere vliegervaring opleveren', zegt Dr. Spelman. Zij concludeert dat dergelijke regels zorgen voor betere sociale omgangsnormen, aangezien mensen in het algemeen grenzen respecteren. Ondanks dat de persoonlijke keuze wordt beperkt, zullen de meeste passagiers het accepteren als redelijk. Het zal leiden tot een plezierigere vlucht voor een meerderheid van de reizigers.

 

*Internationaal onderzoek onder 900 internationale cabinepersoneelsleden via cabincrew.com.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.