Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 11 juli 2013 @ 23:40 door Travelboy , 1286 keer bekeken

Na RyanAir, is het nu de beurt aan Easyjet om op de vingers getikt te worden door het gerecht wegens illegale contractuele voorwaarden. In de loop van 2014 zal er eveneens uitspraak gedaan worden voor Brussels Airlines.

 

Sinds jaren klagen wij samen met andere Europese consumentenorganisaties het gebruik aan van onrechtmatige bedingen in de algemene voorwaarden van luchtvaartmaatschappijen. Al verschillende keren hebben wij ons gelijk gehaald in eerste aanleg. Ryanair schikte zich meteen naar het vonnis, maar Brussels Airlines en Easyjet tekenden beroep aan. De zaak tegen Brussels Airlines is nog steeds lopende maar wij zijn ondertussen ook in beroep in het gelijk gesteld tegen Easyjet.

 

De belangrijkste punten waarop we in het gelijk werden gesteld
De Belgische wetgeving is van toepassing op ondernemingen die actief zijn op de Belgische markt voor het vervoer van passagiers. Een tegengestelde beslissing zou de poort hebben geopend voor het naar beneden halen van de bescherming van de consument.
Bedingen die niet voldoende beantwoorden aan de voorwaarde van de wederkerigheid van rechten en plichten tussen de partijen zijn nietig verklaard. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om de vlucht zonder schadevergoeding aan te passen zonder dat de consument datzelfde recht heeft.
“Speedy boarding” (sneller aan boord gaan) is een illegaal supplement voor een dienst die niet duidelijk is gedefinieerd en waarvan de uitvoering enkel afhangt van de goede wil van Easyjet. Deze deze dienst was trouwens reeds vervangen door de mogelijkheid om op voorhand een zetel te kiezen tegen betaling van een supplement. Veel duidelijker en lijkt wettelijk.
De wetgeving omtrent pakketreizen is van toepassing wanneer een bijkomende toeristische dienst wordt verkocht, zoals bijvoorbeeld een hotelovernachting of de huur van een wagen.
Eveneens onwettelijk verklaard zijn de clausules die de luchtvaartmaatschappij ontslagen van zijn aansprakelijkheid, want in tegenspraak met de internationale regelgeving.

 

De strijd wordt voortgezet...

 

Na deze uitspraak zullen wij er uiteraard op toezien dat Easyjet zich wel degelijk schikt. Verder wordt ook de zaak tegen Brussels Airlines verder opgevolgd. Wordt vervolgd in 2014…

 

bron: www.testaankoop.be

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.