Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 13 maart 2013 @ 17:05 door Travelboy , 1478 keer bekeken

Veel lowcost airlines geven je tijdens het bestelproces van je vliegticket ‘exclusieve aanbiedingen’ voor hotelovernachtingen, verzekeringsproducten, koffers of huurauto’s. Maar zijn deze aanbiedingen eigenlijk wel zo exclusief?

 

Onze redactie vergeleek de aanbiedingen van huurauto’s die je via de website van een luchtvaartmaatschappij aangeboden krijgt, met de reguliere tarieven van dezelfde aanbieders. Deze tarieven vroegen wij op voor verschillende bestemmingen, met verschillende auto-typen en voor verschillende huurperioden, maar vergeleken uiteraard steeds exact dezelfde omstandigheden en dezelfde voorwaarden met elkaar.

 

Uit alle onderzochte situaties laten wij per aanbieder steeds twee voorbeelden zien, ter illustratie van de prijsverschillen. Want die kwamen bij vrijwel iedere prijscheck naar voren.

 

Easyjet & Europcar

Tijdens het bestelproces op Easyjet.nl kun je een huurauto boeken bij Europcar.nl.

 

Voorbeeld 1 – Drie dagen een Opel Corsa in Londen:
Via Easyjet.nl: € 70,63
Via Europcar.nl: € 78,02 (11% duurder)

 

Voorbeeld 2 – Zes dagen een Volkswagen New Passat in Brussel:
Via Easyjet.nl: € 351,90 (15% duurder)
Via Europcar.nl: € 305,86

 

Het ‘Alleen als u nú boekt‘-tarief via Easyjet.nl is dus niet altijd voordeliger dan rechtstreeks bij Europcar.nl boeken.

 

In 69% van de onderzochte situaties bleek het tarief van Easyjet goedkoper (5 tot 35% goedkoper dan de reguliere prijs), maar in drie op de tien situaties gaf de website van Europcar een voordeliger tarief. Wil je een huurauto reserveren via Easyjet? Check dan dus ook altijd even de prijs op Europcar.nl!

 

Ryanair & Hertz

Ryanair toont aanbiedingen van verhuurmaatschappij Hertz.nl nadat je je vliegticket geboekt hebt.

 

Voorbeeld 1 – Zeven dagen een Citroën C3 in Porto
Via Ryanair.nl: € 311,09
Via Hertz.nl: € 324,99 (4% duurder)

 

Voorbeeld 2 – Vijf dagen een Ford Focus C-Max in Pisa
Via Ryanair.nl: € 288,69
Via Hertz.nl: € 323,74 (12% duurder)

 

Waar het boeken via Ryanair in het verleden vaak enkele tientjes duurder was dan rechtstreeks bij de autoverhuurder, lijkt de Ierse prijsvechter haar leven te hebben gebeterd. Via Ryanair.nl scheelt het boeken je vrijwel altijd een paar procent. Voor extra’s, zoals het huren van een kinderstoeltje of navigatiesysteem, ben je via de luchtvaartmaatschappij exact even duur uit als op Hertz.nl.

 

Transavia.com, Vueling en Wizz Air

Transavia.com, het Spaanse Vueling en het Hongaarse Wizz Air hebben geen samenwerking met één enkele verhuurmaatschappij, maar vergelijken het aanbod van diverse autoverhuurders. Doordat zij echter beide gebruik maken van dezelfde vergelijkings- en boekingsservice (CarTrawler), zijn de tarieven op deze drie websites wel met elkaar te vergelijken. CarTrawler laat op alle websites namelijk verschillende prijzen zien.

 

Voorbeeld 1 – Twee dagen een Fiat Punto in Boedapest
Via Transavia.com: € 63,77 (14% duurder)
Via Vueling.com: € 56,15
Via WizzAir.com: € 62,70

 

Voorbeeld 2 – Vier dagen een Volkswagen Golf in Riga
Via Transavia.com: € 152,26
Via Vueling.com: € 156,80
Via WizzAir.com: € 164,52 (8% duurder)

 

Hoewel de luchtvaartmaatschappijen allen gebruik maken van dezelfde vergelijker, verschillen de tarieven sterk van elkaar. Sommige huurauto’s zijn goedkoper via Vueling.com, terwijl andere auto’s voordeliger te reserveren zijn via Transavia.com of WizzAir.com. De prijsverschillen liepen op tot boven de 20%, wat op zijn minst opmerkelijk te noemen is.

 

Conclusie

De bovenstaande resultaten laten dus zien dat het altijd verstandig is om de prijzen even te vergelijken, hoe mooi de luchtvaartmaatschappij haar aanbieding soms ook laat lijken. Even verder kijken scheelt je al snel een paar euro. Bij een wat langere huurperiode kan dit oplopen tot enkele tientjes. Dat geld geef je liever uit tijdens je stedentrip, toch?

 

Wil je overigens meer weten over de grote verschillen in tarieven van huurauto’s in het buitenland? Kassa maakte hierover onlangs een interessante reportage en ook de Reisgids van de Consumentenbond deed hier recentelijk onderzoek naar.

 

bron: www.stedentripper.comReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.