Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 09 april 2013 @ 02:15 door Travelboy , 1045 keer bekeken

Luchtreizigers moeten tegen bankroet van vliegmaatschappijen beschermd worden. Dat stelt de Europese Commissie in een vertrouwelijk stuk dat in handen is van De Telegraaf.

 

EU-lidstaten krijgen van Brussel de opdracht snel oplossingen te vinden om gestrande passagiers te helpen en hun betalingen zeker te stellen. Passagiers met een los ticket zijn nu vogelvrij als hun maatschappij failliet gaat. Ze zijn hun geld kwijt en moeten maar zien dat ze thuiskomen.

 

’Sinds 2000 vielen al meer dan honderd grote en kleine lijndienstvliegers in Europa om, waaronder Spanair en Malev. Het risico voor de consument neemt toe door de schaalvergroting en moordende prijzenslag’, aldus het rapport.

 

Toename

De Europese Commissie verwacht dat het aantal gedupeerde reizigers zal toenemen van 325.000 in 2011 tot 480.000 in 2020.„Zo’n 12 procent komt ergens vast te zitten.” Wie een vliegpakketreis bij een reisbureau heeft geboekt, is wel wettelijk gedekt, in Nederland door het Garantiefonds (SGR). Maar de luchtvaart weigert mee te doen voor losse tickets, omdat de sterke airlines niet willen opdraaien voor de nood van zwakke concurrenten. Brussel vindt die houding laakbaar, maar het is tot nu niet gelukt om in de EU een breed ’Passenger Protection Plan’ in te voeren. Daarom wordt de bal bij de lidstaten gelegd.

 

Zekerheden

„Er moeten meer financiële zekerheden zijn gekoppeld aan vliegvergunningen.”SGR-directeur Erik Jan Reuver ziet wel brood in een uitbreiding van de Nederlandse vliegdekking. „Die extra garantie kan in wetgeving worden opgenomen. We volgen dit op de voet”, zo zei hij gisteravond. Sommige reisagenten verkopen een aparte ticketverzekering. Dat is nauwelijks bekend bij het publiek dat het groeiende gevaar volgens Reuver niet beseft. „Het Europees Parlement en de EU-verkeersministers zijn nu eerst aan zet.”

 

bron: www.telegraaf.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.