Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 29 mei 2013 @ 02:04 door Travelboy , 1022 keer bekeken

Reggeborgh Beheer van de Rijssense ondernemer Dik Wessels heeft een akkoord bereikt over de exploitatie van Luchthaven Twente. De luchthaven gaat weer Twente Airport heten. Dat hebben eigenaar ADT van het luchthaventerrein, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel vanmiddag bekend gemaakt. Naast Reggeborgh participeren ook kleinere ondernemers uit Twente.
 

De concessieovereenkomst heeft onder meer op zich laten wachten omdat Wessels voor de investeringen 5 miljoen euro van de overheden wilde. Het ministerie van Economische Zaken draagt 2,5 miljoen euro bij, onder de voorwaarde dat de regio de resterende 2,5 miljoen euro investeert. De colleges van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel betalen ieder 1,25 miljoen euro aan investeringsmaatschappij PPM Oost, waarin onder andere het ministerie en de provincie Overijssel deelneemt.

 

"Geen overheidsgeld in exploitatie"

De politiek heeft geëist dat er geen overheidsgeld wordt gestopt in de exploitatie van de luchthaven. De overheden zeggen dat het hier niet om een bijdrage in de exploitatie gaat, maar om een investering in de werkgelegenheid. Volgens Reggeborgh levert de luchthaven en het bijbehorende bedrijventerrein in de komende 15 jaar 1356 tot 3100 nieuwe banen op.

 

Wethouder van Hees van Enschede noemt het het grootste werkgelegenheidsproject in de regio en zegt dat de investering van 1,25 miljoen euro haar dat waard is. Gedeputeerde Kok van Overijssel onderschrijft dat. Beiden denken voldoende politieke steun voor die bijdrage te vinden. De gemeenteraad en de Staten worden deze week in een besloten bijeenkomst geïnformeerd. Volgende week is er een extra gemeenteraadsvergadering in Enschede.

 

Nog voor de zomer wordt de concessieovereenkomst getekend. ADT, gemeente en provincie hebben altijd gezegd dat eind volgend jaar het eerste vliegtuig de lucht in kan. Volgens ADT-voorzitter Den Oudsten is eind volgend jaar aan alle voorwaarden voldaan en kan er technisch gevlogen worden. Hij verwacht dat dan het luchthavenbesluit, de staatssteuntoets en de bestemmingsplannen en vergunningen in orde zijn. Daarna kan Reggeborgh begin met de bouw van terminals en alles dat fysiek met vliegen samenhangt.

 

Investering van 60 miljoen

Den Oudsten verwacht het eerste passagiersvliegtuig in 2015, 2016. Arke Fly en Transavia hebben al toegezegd op Enschede te willen vliegen. ADT-directeur Van der Ree verwacht dat ook een lowcoastcarier als Ryan Air interesse heeft. Met de luchthaven is een investering gemoeid van 60 miljoen euro. Er wordt al jaren gepraat over burgerluchtvaart op de vroegere vliegbasis.

 

bron: www.rtvoost.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.