Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 24 januari 2013 @ 00:56 door Travelboy , 1116 keer bekeken

Luchtvaartmaatschappijen zijn volgens Europese wetten verplicht om passagiers compenstie te betalen bij vertraging, maar dat doen ze bijna nooit. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Vlucht-vertraagd.nl onder 10 duizend passagiers die vertraging hadden.

 

Passagiers die met vertraging te kampen hebben, hebben volgens Europese regels recht op een vergoeding tot maximaal 600 euro. Maar uit het onderzoek door vlucht-vertraagd.nl blijkt dat slechts 846 van de 10.000 passagiers met vertraging ook daadwerkelijk een vergoeding ontvingen.

De afgewezen passagiers moeten vervolgens volhardend zijn om een vergoeding te krijgen, en soms loopt het zelfs uit op een rechtszaak. Uiteraard schrikt dat consumenten af, volgens Tom van Bokhoven van Vlucht-vertraagd.nl.

Defect toilet
Volgens het rapport voeren luchtvaartmaatschappijen vaak technische mankementen op als reden om niet te betalen zoals 'Kapotte ruitenwissers' of een 'defect toilet'. Maar het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat technische problemen tot de operationele verantwoordelijkheid van de maatschappijen behoren. Met andere woorden: Dit soort redenen kunnen niet worden opgevoerd om schadeloosstellingen niet uit te betalen aan passagiers.

Sinds de uitspraak van het Hof is er wel een stijging in het aantal schadeclaims dat direct wordt uitbetaald, echter van een hoge mate van bescherming van vliegpassagiers kan absoluut niet worden gesproken, aldus Van Bokhoven. 'De cijfers spreken voor zich: luchtvaartmaatschappijen negeren de wettelijke reactietermijn of reageren helemaal niet, en als ze wel reageren wijzen ze praktisch direct de claim af.'

Kamervragen
PvdA kamerlid Attje Kuiken noemt het een Zorgwekkend rapport: 'Passagiers hebben recht op een vergoeding bij vertraging. De houding van vliegtuigmaatschappijen richting passagiers is niet klantvriendelijk maar schofferend'. Ze gaat dan ook de staatssecretaris in mondeling vragenuur om opheldering vragen.

 

bron: www.volkskrant.nl Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.