Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 26 september 2013 @ 21:57 door Travelboy , 1169 keer bekeken

Er komt dan toch geen taks van drie euro per vliegtuigticket in Wallonïë. Dat heeft de Waalse regering beslist tijdens haar begrotingsbesprekingen. De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair haalt daarmee haar slag thuis. Om het verlies aan geplande inkomsten in het budget van de Franse Gemeenschap deels te compenseren, willen de Waalse ministers het netwerk van glasvezelkabels verkopen. .

 

In juli lanceerde de Waalse regering het idee om passagiers op de regionale luchthavens van Charleroi of Luik een taks te laten betalen. Het zou gaan om een taks van 3 euro per ticket. Maar dat voorstel botste meteen op kritiek van Ryanair. De Ierse vliegtuigmaatschappij dreigde er meteen mee zijn capaciteiten op Charleroi af te bouwen als de taks er zou komen. Op die manier kreeg het Waalse voorstel meteen lood in de vleugels.

 

Dat de taks er nu toch niet komt, heeft volgens de Waalse ministers onder meer te maken met technische problemen en met de mogelijk impact op het aantal reizigers. Bovendien zou de taks volgens de Waalse excellenties maar een tiental miljoen euro opgeleverd hebben.

 

Alternatieven
De Waalse regering ging op zoek naar alternatieven. Volgens Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) komt er onder meer een verkoop van het netwerk aan glasvezelkabels. Dat netwerk zou een waarde hebben van zo'n 40 miljoen euro. De verkoop zou wel gekoppeld worden aan een gratis gebruiksrecht voor wie nu al kan genieten van het netwerk. Marcourt weerlegt dat het gaat om een uitverkoop van de "familiejuwelen".

 

Ook coalitiepartner Ecolo kan leven met die oplossing. "Het is alvast beter dan te raken aan onderwijs of kinderwelzijn", aldus Jean Marc Nollet, viceminister-president van Ecolo. Zijn partij blijft zich er wel (als enige) tegen verzetten dat het budget van de Franse Gemeenschap al in 2014 in plaats van 2015 een evenwicht bereikt. "Als we het zonder die taks kunnen doen, zal ik blij zijn", aldus nog André Antoine, viceminister-president van cdH.

 

Bron: www.demorgen.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.