Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 04 december 2012 @ 23:44 door Travelboy , 1242 keer bekeken
Teleurstelling groot bij gemeente Enschede en provincie. Nog geen streep onder vliegveld.
De aanbesteding van de luchthaven Twente is mislukt, de beoogde doorstart van het begin 2008 gesloten vliegveld van de baan. De speurtocht naar een exploitant heeft niet tot resultaat geleid. Bij projectorganisatie ADT, namens gemeente Enschede en provincie belast met het vliegveld, is geen bieding van een kandidaat-exploitant binnengekomen.
Dat maakte ADT-voorziter en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten gistermiddag bekend, een dag na het sluiten van de biedingenfase.
De verantwoordelijke bestuurders willen het vliegveld nog niet definitief afschrijven. Ook konden en wensten zij niet nader in te gaan op de omstandigheden die tot het mislukken van de aanbesteding hebben geleid. "Daarvoor moeten we eerst de feiten kennen", zei verantwoordelijk wethouder Marijke van Hees van Enschede. "Die feiten gaan we nu verzamelen. Vervolgens gaan we het gesprek aan met de gemeenteraad en Provinciale Staten."
Van Hees vermoedt dat gesprek in februari met de Enschedese raad te hebben. Daarna worden vervolgstappen rond de gebiedsontwikkeling gezet. "Tot dan zullen er geen onomkeerbare dingen plaatsvinden in het gebied", aldus Van Hees, die nog wel aangaf dat een luchthaven haar wens blijft.
De economische crisis is een van de factoren die de aanbesteding hebben gedwarsboomd. Dat zei Hans Mohrmann, leider van het aanbestedingsteam, in een summiere toelichting. "Het zijn zware tijden, niemand durft te investeren. Dat heeft niet meegewerkt. Toch geloof ik dat er hier markt is voor een luchthaven, dat is wel gebleken uit de contacten met Arke en Transavia." Morhmann sprak van een forse teleurstelling. "Het is mij nog nooit gebeurd dat een aanbesteding echt mislukt."
Veel politieke tegenstanders zagen in het echec met de aanbesteding hun gelijk bevestigd: een luchthaven in Twente zal nooit rendabel zijn. Veel partijen, vooral in de provincie, dringen nu aan op een duurzame ontwikkeling van het gebied. Statenlid Frank Futselaar (SP) vindt dat de gang van zaken politieke consequenties zou moeten krijgen voor de gedeputeerden Gerrit-Jan Kok en Theo Rietkerk. Laatstgenoemde had de luchthaven eerder in portefeuille. Futselaar verwijt het duo bestuurlijk falen, 'terwijl allerlei rapporten hebben uitgewezen dat dit niks zou worden'.
Bron: www.tubantia.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties