Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 06 september 2012 @ 00:51 door Travelboy , 1059 keer bekeken

EasyJet voert een voor budgetmaatschappijen onconventionele wijziging door. Geheel tegen prijsvechters-logica in krijgen alle passagiers een vaste zitplaats toegewezen.

 

Wie zelf een stoel wil uitkiezen, moet daarvoor bijbetalen. De maatregel volgt op een uitgebreid experiment waaruit blijkt dat een meerderheid van de reizigers bij voorkeur een stoel toegewezen krijgt.

 

Het huidige instapproces wordt door een groot deel van de passagiers als ‘een bron van spanning’ ervaren, meldt het Britse bedrijf woensdag. Het systeem gaat er in de basis vanuit dat passagiers in het vliegtuig zelf een stoel uitkiezen. Wie het toestel als een van de eersten betreedt, heeft de meeste keuze.

 

Die aanpak gaat op de schop. In aanvulling op de routes waarop het nieuwe systeem is uitgeprobeerd, rolt easyJet de ‘vaste zitplaats’ in november uit over het hele netwerk.

 

EasyJet voerde naar eigen zeggen zesduizend proefvluchten uit, waarbij 800.000 passagiers waren betrokken. Zeventig procent gaf aan dat de toewijzing van een stoel een verbetering was.

 

Het idee onder prijsvechters is dat een vrije stoelkeuze het instapproces versnelt. Uit de proef kwam volgens easyJet echter naar voren dat de stiptheidscijfers niet te lijden hebben gehad.

 

Het experiment wees tevens uit dat stoelen aan de linkerkant van de cabine (stoelrijen A, B en C) de voorkeur genieten boven die aan de rechterkant (D, E en F). Stoel 1A is op lange vluchten de meest gewilde zitplaats, stoel 6A scoort het best op kortere vluchten. Middenstoelen achterin het vliegtuig zijn het minst populair.

 

Passagiers die net als in het huidige systeem zelf hun stoel willen bepalen, moeten gaan bijbetalen. Een stoel met extra beenruimte kost vijftien euro per vlucht extra. Een zitplaats op een van de voorste rijen levert easyJet tien euro per enkele reis op. Voor elke andere stoel moet vier euro worden bijbetaald.

 

bron: www.z24.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.