Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 29 januari 2012 @ 03:39 door Travelboy , 1243 keer bekeken

 Je zal niet snel een politiek geladen bericht lezen op de Goedkoop Vliegen Club, maar dit maal is het van dusdanig belang dat er voor gekozen is om het wel te plaatsen. Voor velen is auteursrecht een ver van je bed show en nieuwe Europese regelgeving in de vorm van ACTA al helemaal. Recentelijk heeft collega website Around the Globe een rechtszaak verloren dat te maken had met het auteursrecht. Dit heeft maanden geduurd om er duidelijkheid over te krijgen en heeft grote gevolgen (gehad) voor de toekomst voor websites zoals Around the Globe maar ook voor de Goedkoop Vliegen Club.

 

Een ACTA wet zou er voor kunnen zorgen dat een website waar dagelijks informatie, kennis en foto’s filmpjes en allerlei andere zaken op word gedeeld door haar gebruikers moet sluiten.

Wanneer de ACTA wet aangenomen wordt kun jij als bezoeker in verschillende gevallen ook strafbaar worden gesteld voor onder andere het delen van een videoclip of een foto die je niet zelf gemaakt hebt. Ook wordt het sites als Around the Globe en de Goedkoop Vliegen Club onmogelijk gemaakt om te opereren, zoals het op dit moment doet.

Diverse websites hebben sinds vandaag een initiatief gestart, naar aanleiding van een initiatief van Marietje Schaake, europarlementariër van D66, waarbij wordt geprobeert om de ACTA van tafel te krijgen. Op deze websites wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn als deze wet wordt aangenomen. Ook wordt er uitleg gegeven wat jij kunt doen als internetgebruiker om te voorkomen dat deze wet wordt aangenomen. Veel beter dan dat wij dat ooit zouden kunnen doen. Om de ernst van deze wet duidelijk te maken toch even twee belangrijke punten waar jullie en wij als Around the Globe mogelijk mee te maken kunnen krijgen.

ACTA is in strijd met fundamentele rechten
Volgens ACTA moeten bedrijven worden aangespoord om samen ‘inbreuk’ te voorkomen. De gevolgen daarvan zijn zeer ingrijpend. Niet (alleen) de rechter bepaalt dan of materiaal illegaal is, maar ook bedrijven zelf. Ze krijgen daarmee niet alleen de bevoegdheid, maar ook de plicht om het internet te controleren. Bovendien zullen ze zelf rekening moeten houden met een rechtszaak als gebruikers hun diensten gebruiken om informatie uit te wisselen. Door een onduidelijk verdrag en een voortdurende dreiging van rechtszaken kunnen internetbedrijven zichzelf gaan censureren. Het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting komen zo in het geding (bron)
ACTA criminaliseert onschuldige internetgebruikers
Door ACTA wordt de drempel om individuele gebruikers te straffen wegens auteursrechtinbreuk laag. In het verdrag is niet in duidelijke bewoordingen vastgelegd wanneer een handeling strafbaar is, maar in vage termen zoals ‘economisch voordeel’ en ‘medeplichtigheid’. Het gevaarlijke gevolg is dat heel veel materiaal op internet aan die onduidelijke normen voldoet: door een filmpje op je drukbezochte blog te plaatsen, kun je al strafbaar zijn. (bron)

Wil je ons en jezelf dus een plezier doen, help dan mee om de wet van tafel te krijgen. Kunnen wij ons in de toekomst bezig houden met goede reisinformatie verzamelen in plaats van continue berichtjes controleren en rechtszaken voeren!Bron: www.aroundtheglobe.nl (en een klein beetje aangepast)Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.