Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 28 november 2012 @ 21:11 door Travelboy , 1195 keer bekeken

Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers wier bagage is kwijtgeraakt per persoon compenseren, niet per stuk bagage. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald.

 

De zaak werd aanhangig gemaakt door een Spaans echtpaar, dat in 2008 met hun twee minderjarige kinderen van Barcelona naar Parijs vloog met luchtvaartmaatschappij Iberia. Het gezin stopte zijn bagage in twee koffers, die kwijtraakten en niet zijn teruggevonden.

 

De vraag was of luchtvaartmaatschappijen alleen een schadevergoeding hoeven te betalen aan mensen die een ontvangstbewijs van bagage kunnen overdragen, of ook aan mensen die hun spullen in de koffer van een ander hebben gestopt.

 

Het gezin eiste de maximale schadevergoeding voor vier personen, 4400 euro. Het hof heeft nu bepaald dat het gezin hier recht op heeft.

 

Het is wel aan de getroffen passagiers om te bewijzen dat hun spullen in de bagage van iemand anders zaten, aldus het Hof. Het is aan nationale rechters om dit bewijs te beoordelen. Als voorbeeld van bewijs noemde het Hof bijvoorbeeld het feit dat passagiers deel uitmaken van hetzelfde gezin, samen tickets hebben gekocht of samen hebben ingecheckt.

 

bron: www.nd.nl

 

Uitspraak EU: http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-11/cp120151en.pdf

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.