Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 16 december 2017 @ 01:00 door Travelboy , 684 keer bekeken

Ryanair zal de pilotenvakbonden in enkele belangrijke Europese landen  erkennen als gesprekspartners. Het is voor het eerst dat de Ierse prijsvechter met bonden gaat praten. De eerder geplande staking van de piloten met de kerst is daardoor van de baan.

Ryanair zegt dat het de bonden in zes landen: Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal heeft uitgenodigd voor overleg met als doel hen te benoemen als de vertegenwoordigende instanties voor piloten. Hoewel Nederland en andere Europese landen waar Ryanair eveneens is gevestigd niet heeft genoemd mag worden aangenomen dat de ban nu is gebroken en overal de bonden aan zullen schuiven voor cao-overleg.

Personeel bij Ryanair mocht tot nu toe wel georganiseerd zijn, maar vertegenwoordigers van vakbonden werden niet toegelaten tot het bedrijf, waardoor het personeel zwak stond bij de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden.

Jarenlang pikte het personeel dit en lieten ze zich afschepen. Vooral uit de hoek van de piloten klonk al langere tijd kritiek door op de hoge werkdruk en de relatief lage beloning. Dit jaar hadden ze er genoeg van. Aanleiding vormde de chaos in de werkroosters, veroorzaakt door een tekort aan piloten.

Kerststaking
Begin deze week eisten vertegenwoordigers van de Ryanair-piloten in de zes genoemde landen een plek aan de onderhandelingstafel. Als de directie hieraan geen gehoor zou geven zouden de piloten nog vóór de kerst gaan staken. In de woorden van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) willen de piloten ‘normale arbeidsvoorwaarden, zonder schijnzelfstandigheid.’

Ryanair gaat nu door het stof. De airline zegt wel dat er interne ‘comités’ van de bonden moeten komen om Ryanair-zaken af te handelen, ‘aangezien Ryanair geen contacten zal leggen met piloten die voor concurrerende luchtvaartmaatschappijen in Ierland of elders vliegen.’ In de praktijk is dat nietszeggend, want bij cao-overleg zitten per definitie alleen piloten en hun vakbonden van de desbetreffende airline aan tafel.

opman Michael O’Leary sloeg vandaag een verzoenende toon aan. “Het erkennen van vakbonden betekent een belangrijke verandering voor Ryanair,” erkende de CEO, die zich in het verleden vaak badinerend uitliet over de ‘unions.’

Tot nu toe hebben alleen de piloten bij Ryanair van zich laten horen, maar mogelijk zal ook het cabinepersoneel via vakbonden een plaats aan de onderhandelingstafel opeisen.

bron: www.zakenreis.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.