Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 mei 2017 @ 23:00 door Travelboy , 808 keer bekeken

De tiende van augustus 2013 was niet alleen de dag waarop een ontketend PSV NEC overklaste met 5-0. Ook waren Marcela Pešková en Jirí Pešká van plan om de huzarenvlucht van Burgas (Bulgarije) naar Ostrava (Tsjechië) te nemen met luchtvaartmaatschappij Travel Service.
 
De kist waarin de twee zouden vliegen had daarvoor echter al drie eerdere vluchten op haar naam staan. Bij één daarvan werd een technisch probleem geconstateerd, maar daarmee hield het onheil bepaald niet op, want een vlucht later toucheerde een vogel het vliegtuig. Na elk van deze incidenten liet de maatschappij het toestel controleren, zodat Pešková en Pešká in totaal vijf uur en twintig minuten later voet aan de grond in Ostrava zetten.
 
Dat was voor het duo reden om bij de Tsjechische rechtbank een compensatie van omgerekend €250 af te dwingen van Travel Service. Hierbij wapperden zij met een eerdere uitspraakvan het Europese Hof van Justitie waarin te lezen valt dat luchtpassagiers recht hebben op een compensatie als hun vlucht kampt met een vertraging van drie uur of langer. Deze verplichting geldt echter niet voor luchtvaartmaatschappijen als sprake is van buitengewone omstandigheden - denk aan terrorisme of noodweer.
 
De Tsjechische rechter vraagt nu aan het hof van de EU of hij de clash met de vogel kan classificeren als zo'n omstandigheid. Welnu, dat mag hij, oordeelt het Hof van Justitie, omdat 'een dergelijke aanvaring niet vanwege haar aard of oorsprong inherent is aan de normale uitoefening van de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij en deze hierop geen daadwerkelijke invloed kan uitoefenen.' Dat wil zeggen dat een luchtvaartbedrijf niet verplicht is tot compensatie als dat 1) kan aantonen dat de vertraging een gevolg is van de bijzondere omstandigheid en 2) alle preventieve maatregelen zijn genomen.
 
Goed. Dit alles betekent twee dingen. Ten eerste dat de rechtbank uit Tsjechië nu antwoord heeft op haar prangende vraag en uitspraak kan gaan doen in de zaak. Maar ook dat voetbaltrainer Dick Advocaat geen geldbedrag kan eisen voor de vertraging die hij met zijn selectie van Fenerbahçe in oktober opliep toen een vogel het raam van zijn vliegtuig van dichtbij bekeek.
 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.