Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 juni 2017 @ 00:12 door Travelboy , 763 keer bekeken

OPINIE POBEDA: De markt van de lage kostenmaatschappijen is zeer interessant. In Europa is het concept een groot succes. Denk maar aan businessmodellen als EasyJet, RyanAir en WizzAir.

 

In de Verenigde Staten raakt die markt echter niet van de grond. Vele lage kostenmaatschappijen worden in de boezem van grote maatschappijen opgericht, maar moeten na enkele boekjaren alweer de boeken sluiten.

 

De redenen zijn divers: de VS heeft relatief weinig regionale luchthavens en luchtvaart is er sterk ingeburgerd. In Europa liggen de kaarten anders: daar zijn er enorm veel kleine luchthavens die afhankelijk van zijn van twee à drie maatschappijen, en is de prijselasticiteit veel groter. Veel meer Europeanen durven al eens met de auto op vakantie gaan naar Frankrijk, Spanje of Italië.

 

Maar er is een kaper op de kust: de Russische lage kostenmaatschappij Pobeda (“overwinning”) is de sterkst groeiende lage kostenmaatschappij ter wereld.

 

Dat is opmerkelijk, omdat de Russische luchtvaartmarkt sterker op de Amerikaanse dan op de Europese lijkt: weinig, maar zeer grote luchthavens die niet met mekaar moeten vechten om maatschappijen. Bovendien is Pobeda, naar Amerikaans model, een dochter van quasi-monopolist Aeroflot.

 

Pobeda is nog maar een kleine drie jaar oud. Door de enorme inflatie in Rusland de afgelopen drie jaren is de vraag naar goedkope luchtvaart sterk toegenomen. Pobeda kwam dus op het goeie moment, op de juiste plaats.

 

Omdat Pobeda een Russisch bedrijf is, werd het relatief minder getroffen door de crisis in tegenstelling tot buitenlandse spelers op de Russische markt, zoals het Italiaanse Blu Express en het Britse EasyJet. Deze bedrijven moesten de afgelopen jaren sterk downsizen, of trokken gewoon weg. In dat gat kon Pobeda dus makkelijk springen.

 

Ondanks de spectaculaire groei maakt het bedrijf nog geen winst. Maar is het niet ondenkbaar dat het bedrijf over enkele jaren op en tussen Europese bestemmingen zal willen vliegen. Dat zou opmerkelijk zijn: de luchtvaartmarkt is weinig dynamisch en wordt gecontroleerd door een select aantal maatschappijen die op één of andere manier via allerhande constructies met mekaar verweven zijn. Benieuwd of Pobeda de onderlinge concurrentie nieuw leven kan inblazen

 

bron: www.beurs.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.