Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 18 september 2017 @ 04:34 door Travelboy , 812 keer bekeken

Verwarring troef bij duizenden toeristen die een vlucht hebben geboekt bij Ryanair. De Ierse lowcostmaatschappij kondigde vrijdag aan dat ze zes weken lang elke dag zo'n vijftig vluchten schrapt om de stiptheid van de overige verbindingen op te krikken en om de achterstand in vakantiedagen voor het eigen personeel weg te werken. Ben jij een van de gedupeerden? Dan zijn dit jouw rechten.
 
Naar schatting worden door de annuleringen de plannen van in totaal 308.000 tot 385.000 reizigers in de war gebracht. Vandaag schrapt Ryanair 82 vluchten, waarvan vijf vanop Charleroi. Het gaat om heen- en terugvluchten naar Bergamo, Gerona, Sofia, Venetië en Warschau. Klanten werden kort voor hun vlucht via e-mail op de hoogte gesteld.
Klanten die een stoel hebben geboekt op een geannuleerde vlucht kunnen deze kosteloos omboeken of hun geld terugvragen.

VRT NWS legde zijn oor te luisteren bij consumentenorganisatie Test-Aankoop en Happyflights, een organisatie die vliegtuigpassagiers bijstaat die een schadevergoeding willen bekomen. Het tijdstip waarop de vlucht geannuleerd wordt, speelt een grote rol bij een eventuele vergoeding.
 
Meer dan twee weken op voorhand
Als de annulatie meer dan twee weken op voorhand gebeurt, dan moet Ryanair een alternatieve vluchtdatum voorstellen. Maar je hoeft dit alternatief niet te aanvaarden: je kan ook eisen dat ze je vliegticket terugbetalen.
 
Minder dan twee weken op voorhand
Is het minder dan twee weken op voorhand, dan moet Ryanair eveneens een alternatieve vluchtdatum voorstellen die je opnieuw kan weigeren. Bovendien heb je in dit geval soms ook recht op een financiële compensatie.
 
Je krijgt alleen een vergoeding wanneer de alternatieve vlucht meer dan twee uur voor de originele vlucht vertrekt, of meer dan vier uur na de oorspronkelijke vlucht aankomt. Het bedrag van die compensatie schommelt tussen 250 en 600 euro, afhankelijk van de afstand van je vlucht.   Voor een vlucht tot 1.500 kilometer moet Ryanair 250 euro betalen aan de passagier. Voor afstanden tussen 1.500 en 3.500 kilometer loopt dat bedrag op tot 400 euro. Ligt de bestemming meer dan 3.500 kilometer ver, dan is Ryanair 600 euro verschuldigd aan de passagier.
 
Minder dan één week op voorhand
Als je vlucht minder dan één week op voorhand geannuleerd wordt, dan heb al recht op de compensatievergoeding indien je alternatieve vlucht meer dan één uur voor je originele vlucht vertrekt, of meer dan twee uur na de oorspronkelijke vlucht aankomt. Daarbovenop kan je ook een extra vergoeding claimen. Die aanvullende vergoeding krijg je omdat je dan bijvoorbeeld al een hotel hebt geboekt dat je kwijt bent. Of omdat je een connectievlucht hebt geboekt die je ook niet haalt. 
 
Overmacht
De luchtvaartmaatschappij moet geen schadevergoeding uitbetalen indien er sprake is van overmacht. In uitzonderlijke omstandigheden (zoals bij natuurrampen, zeer slecht weer, spontane stakingen en dergelijke) vervalt dat recht.
 
 
Meer info over hulp bij het claimen van je vergoeding:
www.goedkoopvliegenclub.nl/eu-rechten-passagier-4.htmlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.