Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 januari 2017 @ 20:18 door Travelboy , 898 keer bekeken

Ryanair is Europa's grootste luchtvaartmaatschappij. De Ierse prijsvechter heeft Lufthansa onttroond als vervoerder in Europa van de meeste passagiers. Ryanair vervoerde 117 miljoen mensen; Lufthansa en zijn dochters bleven steken op 110 miljoen.

 

Andere grote Europese maatschappijen, zoals British Airways en Air France-KLM, werden jaren geleden al overvleugeld door Ryanair. Lufthansa bleef tot nu toe buiten bereik, ondermeer door overnames van maatschappijen als Austrian en Swiss. Maar vorig jaar groeide Lufthansa maar 2 procent, en Ryanair 15 procent. En nu is ook de grootste der Europese reuzen ingehaald door de dwerg.

 

Dat Ryanair de meeste passagiers vervoerde, wil namelijk niet zeggen dat de maatschappij nu ook echt de grootste is. De Ierse prijsvechter vliegt nagenoeg alleen betrekkelijk korte Europese trajecten. Lufthansa, Air France-KLM en British Airways vliegen ook veel intercontinentaal. Die vliegen dus veel meer kilometers, en ontvangen ook veel meer geld voor hun kaartjes.

 

Zo beurde IAG, de combinatie van British Airways, Iberia en Vueling, in 2015 in totaal 20 miljard euro alleen al voor zijn passagierstickets. Air France KLM ongeveer evenveel. Ryanair, dat alleen passagiersvluchten doet, moest het doen met 5,6 miljard euro aan inkomsten.


 
Michael O'Leary

Met de groei van vorig jaar heeft Michael O'Leary, de flamboyante ondernemer die in 1985 het kwijnende Ryanair redde en sindsdien elk jaar fors laat groeien, zijn belofte uit het jaar 2000 iets te laat gestand gedaan. 'Over twaalf jaar zijn we de grootste luchtvaartmaatschappij in Europa', zei hij toen, en doelde daarmee op het aantal vervoerde passagiers.

 

Maar O'Leary levert zijn beloftes niet standaard met vertraging af. In het jaarverslag 2013 voorspelde hij nog dat Ryanair in 2019 110 miljoen passagiers zou vervoeren. Dat heeft hij nu twee jaar eerdere verwezenlijkt.

 

bron: www.volkskrant.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.