Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 05 oktober 2017 @ 20:07 door Travelboy , 775 keer bekeken

Dat eten aan boord van het vliegtuig iets duurder is dan gemiddeld, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar dat deze prijzen bij budgetmaatschappijen soms wel 21 keer hoger liggen dan in de supermarkt is iets waar weinig mensen zich bewust van zijn. We onderzochten de kosten van eten en drinken aan boord bij een vijftal vliegmaatschappijen en het verschil ten opzichte van de supermarkt.

 

De grootste afzetterij? Water. Een flesje water van een halve liter kost in de supermarkt slechts € 0,14, terwijl er aan boord bij Ryanair en Corendon Airlines maar liefst € 3,00 voor wordt betaald (+2043%). EasyJet is in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen het ‘goedkoopst’, een flesje water kost hier € 2,00 (+1329%).

Snoep, soep en chips aan boord tot wel 13 keer duurder

Hoewel je geen vloeistoffen door de douane mag meenemen, is het wel aan te raden om vooraf snacks zoals een reep chocolade in te slaan. Aan boord betalen passagiers gemiddeld vier keer meer voor een Twix, Mars of andere zoetigheid, namelijk rond de € 2,00 (+300%). In de winkel kost een reep van 50 gram gemiddeld € 0,50. Waar de prijs van een zakje chips in de supermarkt zo rond de € 0,19 ligt, betaal je bij elke luchtvaartmaatschappij voor dezelfde hoeveelheid € 2,50. Dit bedrag ligt 13 maal hoger, oftewel een prijstoename van maarliefst 1216 procent. Ook voor een kop soep betalen reizigers de hoofdprijs. Een zakje oplosbare soep kost in de supermarkt gemiddeld € 0,41, tegenover een negen keer zo hoog bedrag van € 3,60 bij Vueling (+778%).

Geld vloeit rijkelijk bij kopen drank aan boord

Zelfs niet-alcoholische dranken kunnen passagiers een behoorlijke financiële kater bezorgen. De prijs voor een klein flesje sinaasappelsap (250 ml) is gemiddeld €0,68 in de supermarkt, maar aan boord betaal je voor hetzelfde flesje tot wel vijf keer meer, namelijk € 3,50. Dit staat gelijk aan een procentuele prijsverhoging van 415 procent.

 

De prijs voor alcoholische dranken ligt zelfs nog hoger en loopt zeer uiteen. Zo betaal je bij easyJet maar liefst € 6,00 (+606%) voor een blik bier van Heineken (330 ml), bij Corendon Airlines betaal je slechts € 3,00 (+253%) voor hetzelfde blik. Overigens liggen de prijzen alsnog drie tot zeven keer hoger ten opzichte van het supermarktschap, daar betaal je gemiddeld € 0,85 voor een blik Heineken.

Een paar van de grootste prijsverschillen

  • Water – € 3,00 (Ryanair en Corendon – 500ml) tegenover € 0,14 voor een halve liter bij de supermarkt – 2043%
  • Chips – € 2,50 (alle maatschappijen – 40gr) vs. € 0,19 voor een zakje van 40 gram bij de supermarkt – 1216%
  • Bier – € 6,00 (easyJet – 330ml) tegenover € 0,85 voor hetzelfde blik bij de supermarkt– 606%
  • Chocoladereep – € 2,50 (Vueling – 50gr) tegenover € 0,50 voor dezelfde reep bij de supermarkt – 400%
  •  

 

Ondanks dat vliegtuigmaatschappijen ook een bedrag rekenen voor het uitserveren van eten en drinken aan boord wat deels zorgt voor de hogere prijzen, loont het om te weten dat veel eten gewoon mee aan boord mag. Het meebrengen van eigen snacks kan passagiers dan ook een hoop geld besparen; budget dat reizigers beter uit kunnen geven in een goed restaurant op de bestemming. Hoewel vloeistoffen als frisdrank en water verboden zijn om mee te nemen, is  het lucratief om na de douane en voor het boarden een grote fles water te kopen.

 

*Over het onderzoekDe prijzen van alle producten van luchtvaartmaatschappijen (en de markup) zijn op aanvraag verkrijgbaar. De luchtvaartprijzen zijn gebaseerd op de meest recente inflight menu’s op de websites van de luchtvaartmaatschappijen en bezocht op 11 september 2017. De prijzen uit de supermarkt zijn gebaseerd op de beste prijzen via de online winkelomgeving van Albert Heijn, bezocht op 11 september 2017. In sommige gevallen zijn de prijzen gebaseerd op multi-pack aankopen.

 

Bron: www.kayak.nl/news/de-torenhoge-prijzen-van-eten-en-drinken-aan-boordReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.