Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 22 december 2011 @ 01:27 door Travelboy , 1355 keer bekeken

De Consumentenbond en de ANWB willen dat er actie wordt ondernomen om consumenten in staat te stellen hun recht te halen bij geschillen met luchtvaartmaatschappijen.
 

Luchtreizigers staan vanaf 1 januari ‘met lege handen’ omdat ze geen hulp meer kunnen inroepen van de Geschillencommissie Luchtvaart voor compensatie bij een geannuleerde, langdurig vertraagde of overboekte vlucht.
 

De organisaties doen een beroep op de Tweede Kamer om bij staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) aan te dringen op maatregelen, nu de luchtvaartmaatschappijen de stekker uit de Geschillencommissie Luchtvaart hebben getrokken. Vanaf 1 januari moeten consumenten naar de rechter, of weer hun beklag gaan doen bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).
 

“Deze heeft tot nog toe de luchtvaartmaatschappijen niet in het gareel kunnen krijgen”, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Volgens Combée wil de staatssecretaris de IVW geen enkele extra bevoegdheid of aansporing geven om strenger op te treden. “Hij maakt daarmee een keuze voor de luchtvaartsector; passagiers blijven vanaf 1 januari met lege handen achter.”
 

Volgens Consumentenbond en ANWB krijgen veel consumenten bij annulering, langdurige vertraging of overboeking niet de compensatie waar ze recht op hebben. De IVW kan wel boetes opleggen aan luchtvaartmaatschappijen, maar niet in individuele gevallen compensatie afdwingen. Een geschillencommissie kan dat wel.
 

De organisaties roepen de Tweede Kamer op om ‘met de grootst mogelijke spoed’ een pakket handhavingmaatregelen aan te nemen dat leidt tot betere en strengere handhaving door de IVW van de passagiersrechten. Ze willen niet dat wordt gewacht op een aangekondigd Europees initiatief voor de oprichting van een platform voor alternatieve geschilbeslechting.

 

bron: www.z24.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.