Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 17 oktober 2011 @ 19:16 door Travelboy , 1041 keer bekeken

Vanaf vandaag kunnen mensen met een Android gestuurde mobiele telefoon hun vliegangst te lijf met de Vlieg App van Stichting VALK. Het vliegangstinstituut komt hiermee tegemoet aan het grote aantal verzoeken van reizigers om mobiele begeleiding tijdens de vliegreis. Tijdens de herfstvakantie zijn veel vliegreizen geboekt, maar daarmee steekt ook vliegangst weer de kop op. Sinds deze zomer was de anti vliegangst applicatie alleen beschikbaar voor iPhone gebruikers. Deze werd in drie maanden tijd enkele duizenden keren gedownload.

 

Ruim drie miljoen Nederlanders zijn in meer of mindere mate bang om te vliegen. De Vlieg App is met name bedoeld voor mensen met milde vliegangst. De ‘mobiele vliegangsttherapeut’ stelt reizigers gerust, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen die je zelf tijdens de vlucht kunt doen in de vliegtuigstoel. En bij paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau. Reizigers met vliegangst worden als het ware voor en tijdens hun vlucht bij de hand genomen door de ‘mobiele therapeut’.

 

Paniekknop
De Vlieg App is gebaseerd op de wetenschappelijk onderzochte en beproefde behandelmethode die Stichting VALK hanteert tijdens haar therapeutische trainingen. Gebruikers kunnen via een eenvoudig menu kiezen uit informatie en tips over de periode vòòr de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de App. Twee ontspanningsoefeningen, in tekst en geluid, helpen de vliegreiziger vervolgens om tot rust te komen. De paniekknop biedt een oplossing als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Via een audio bestand spreekt een vliegangsttherapeut de gebruiker toe waardoor het spanningsniveau direct daalt.

 

Wetenschappelijk onderzoek
Stichting VALK start begin volgend jaar een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de Vlieg App. Het instituut ontwikkelde in 2010 al twee vliegangst coaching dvd’s voor thuishulpdoeleinden. De effecten ervan zijn groot, blijkt uit eerder onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Leiden. Alle psychologische meetinstrumenten die vliegangst meten, toonden aan dat de angstniveaus van de deelnemers gedaald waren na het zien van de zelfhulp dvd’s. De helft had zelfs zo’n laag angstniveau dat hun angst overeenkwam met die van mensen die niet aan de criteria voor vliegangst voldoen.

 

Therapeutische training effectiever dan pillen
Vliegangst komt voor in vele gradaties’, volgens dr. Lucas van Gerwen, directeur van vliegangstinstituut Stichting VALK. ‘Niet iedereen met vliegangst hoeft dus een volledig therapeutisch traject te doorlopen. Het allerbelangrijkste is dat mensen hun angst onder ogen durven zien. Vermijden is het slechtste wat je kunt doen. Helaas schrijven veel huisartsen hun patiënten een kalmerend middel voor. Op deze manier help je mensen met vliegangst niet effectief. Pillen slikken tegen vliegangst is een vorm van vermijden. Bovendien kunnen deze kalmerende middelen in combinatie met alcohol leiden tot onaangename situaties tijdens de vliegreis.’

 

Samenwerkingsverband
Stichting VALK, een samenwerkingsverband tussen de KLM, Universiteit Leiden, Transavia, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol, hielp tot nu toe ruim 9000 mensen van hun vliegangst af. Het succespercentage van de therapeutische training is 98%. Het instituut meet dit aan de hand van gedragsverandering en door de cliënten ingevulde vragenlijsten drie en 12 maanden na het volgen van de vliegangsttraining.

 

Downloaden Vlieg App
De Vlieg App voor Android is vanaf maandag 17 oktober 2011 te downloaden in de Android market. De Vlieg App voor iPhone is verkrijgbaar via de Appstore. Kosten: 4,99 euro

 

meer info: www.valk.org
 

 

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.