Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 26 februari 2011 @ 00:17 door Travelboy , 1997 keer bekeken

Airport Weeze is de komende vijf jaren financieel uit de brand. Voor ieder jaar dat de luchthaven tot 2016 financieel niet in staat is rente te betalen over een miljoenenlening van de Kreis Kleve, neemt dit regiobestuur aandelen over van de huidige eigenaar. Dat heeft het regiobestuur Kleve donderdagavond achter gesloten deuren besloten.

 

De luchthaven mag dan klinkende passagierscijfers noteren, financieel gaat het haar alles behalve voor de wind. De regio moest vorig jaar al bijspringen. Op verzoek van de luchthaven besloot de regio Kleve een lening van 24,8 miljoen euro plus 7,5 miljoen euro rente die in 2010 terugbetaald hadden moeten worden, te verlengen tot 2016. Er werd tevens afgesproken dat de luchthaven jaarlijks 1,3 miljoen euro rente over die bedragen in vier termijnen terug zou betalen.
Het luchtvaartbedrijf bleek die afspraken nu niet te kunnen nakomen. Volgens directeur Ludger van Bebber komt dit doordat na het maken van de begroting 2011 duidelijk werd dat er een vliegtaks komt in Duitsland. Ryanair schrapte acuut enkele vluchten en dat zou voor Airport Weeze dit jaar een terugloop van het aantal passagiers met 800.000 betekenen. Een inkomstenderving die niet alleen is op te vangen met bezuinigen op investeringen, stelt de luchthaven. De christen-democratische CDU heeft een meerderheid in de regioraad. Volgens Duitse mediaberichten was deze partij voor uitstel van betaling van rente en overname van aandelen als het luchtvaartbedrijf niet aan haar betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen.

 

Uit allerlei hoeken, zowel uit politieke als maatschappelijke, is de afgelopen weken veel kritiek gespuid op de steunverlening door de regio. Een burgervereniging tegen vliegtuigherrie heeft de balansen van de afgelopen jaren doorgespit en geconcludeerd dat Airport Weeze tot over de oren in de schulden zit en dat extra steun dweilen met de kraan open is. Daarnaast hebben burgers geklaagd bij de Europese Unie. Volgens hen komt het besluit om uitstel van betaling te geven en bij wanbetaling aandelen over te nemen neer op ongeoorloofde staatssteun.
Op dit moment is 99,93 procent van de aandelen in handen van Nijmegenaar Herman Buurman. De rest is van de regio Kleve (0,04 procent) en de stad Weeze (0,03 procent).

 

bron: www.limburger.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.