Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 september 2011 @ 19:05 door Travelboy , 1133 keer bekeken

De luchtvaart moet van de Europese Unie hun aandeel in de CO2 uitstoot en dus de klimaatverandering, gaan betalen. Maandag 26 september heeft de Europese Commissie  de regels bekend gemaakt voor de uitstootrechten voor de luchtvaart.
Het doel is, de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas terug te dringen.

 

Ruim 20 miljard aan gratis emissierechten
De eerste 20 miljard euro aan emissierechten krijgen de luchtvaartmaatschappijen echter gratis. De luchtvaartmaatschappijen mogen zelf uitrekenen hoeveel emissierechten zij nog moeten bijkopen.  Eurocommissaris Connie Hedegaard van Klimaat, heeft de luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om de bespaarde emissierechten uit te geven aan modernisering van de vloot en om minder afhankelijk te worden van olie.

 

In 2012 nog 85% gratis
Volgens de Europese regels worden 85 procent van de uitstootrechten in 2012 gratis door de lidstaten verdeeld. Dat loopt daarna terug tot 82 procent. De rest wordt geveild. Na 2013 wordt 3 procent gereserveerd voor nieuwe en snel groeiende luchtvaartmaatschappijen.
In 2010 hebben luchtvaartmaatschappijen bijgehouden hoeveel kilometers zij hebben afgelegd en hoeveel passagiers en vracht zij hebben vervoerd. Op basis daarvan hebben meer dan 900 luchtvaartmaatschappijen gratis emissierechten aangevraagd.

 

Kleine prijsverhoging tickets
De verwachting is dat luchtvaartmaatschappijen de kosten voor de emissierechten zullen doorberekenen in de ticketprijs. Volgens berekeningen van de Europese Commissie zal de prijs van retourtje Amsterdam-New York met iets minder dan 4 euro stijgen, als de gratis verkregen uitstootrechten niet worden doorberekend. Wordt dat wel gedaan, dan stijgt de prijs van het ticket met circa 24 euro.

 

Protest uit Amerika
Verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben hun verplichte deelname aan het systeem aangevochten bij het Europese Hof van Justitie. Begin juni 2011 maakten Chinese luchtvaartmaatschappijen bekend dat ze soortgelijke stappen tegen het systeem overwegen.

 

bron: www.duurzaamnieuws.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.