Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 07 februari 2011 @ 20:02 door Travelboy , 819 keer bekeken

Een vliegtuigticket is in het afgelopen jaar gemiddeld zo’n tien procent duurder geworden. Dat blijkt uit de maandelijkse prijsopname door de FOD Economie. Tegenover drie jaar geleden bedroeg de prijsstijging zelfs 43 procent.

 

De Morgen van maandag 7 februari 2011: “De grote luchtvaartmaatschappijen kondigen verdere prijsstijgingen aan. De snel stijgende olieprijs, aangevuurd door de onrust in Egypte, jaagt hun brandstoffactuur immers omhoog.
 

De FOD Economie baseert zich op een representatief staal van zowel korte als langeafstandsvluchten, retour in economy class. Maandelijks wordt de prijsevolutie bijgehouden. Daaruit valt af te leiden dat tussen 2004 en 2008 de gemiddelde vliegtuigprijzen een duikvlucht namen, een gevolg van de doorbraak van de lagekostenmaatschappijen. De prijzenbarometer zakte van 100 in 2004 tot minder dan 70 in februari 2008.

 

Maar sinds dat dieptepunt zitten de prijzen weer trendmatig in de lift. Het voorbije jaar gingen de prijzen gemiddeld 10 procent hoger, waardoor de barometer momenteel weer op 100 staat. De krant merkt op dat als rekening gehouden wordt met de inflatie, vliegen dus nog altijd goedkoper is dan in 2004. Maar de duurdere olie maakt wel een einde aan het tijdperk van spotgoedkope vliegreizen. Brandstof is goed voor 27 tot 40 procent van de operationele kosten van een luchtvaartmaatschappij

 

bron: vatuv blogReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.