Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 05 december 2011 @ 20:37 door Travelboy , 1161 keer bekeken

Luchthavenmedewerkers die passagiers van lagekostenmaatschappij Ryanair met te grote handbagage kunnen 'betrappen', krijgen 5 pond (bijna 6 euro) extra per tien reizigers die ze zo een boete kunnen aansmeren. Dat is alleszins het geval op de John Lennon-luchthaven in het Britse Liverpool, meldt de Daily Mail.Luchtvaartmaatschappijen betalen wel vaker extra's aan bagageafhandelaars die passagiers met overtollige handbagage spotten. Bij afhandelaar Servissair in Liverpool gaat het geld echter rechtstreeks naar het personeel.

Ryanair
Volgens de krant moeten vooral passagiers van Ryanair uitkijken, maar andere budgetmaatschappijen zouden gelijkaardige tactieken hanteren. Servissair looft vanaf tien betrapte passagiers bonussen van een halve pond (58 eurocent) uit per overtreding, om het personeel aan te zetten zo veel mogelijk reizigers te betrappen.

Dat heeft tot gevolg dat personeel minder snel kleine overtredingen door de vingers ziet, of te grote bagage niet eens een keertje laat passeren wanneer het vliegtuig niet volgeboekt is. "Wanneer ik nu een zak zie die een randgeval lijkt, zeg ik: 'We zullen eens kijken of dit niet te groot is voor de opbergvakjes'," zegt een medewerker in de krant.

Boetes
Het systeem levert de maatschappijen dan ook een flinke duit op. Zo rekent Ryanair in Groot-Brittannië 35 pond (40,9 euro) aan voor te grote handbagage die moet ingecheckt worden als gewone bagage, wat nog oploopt tot 40 pond (46,8 euro) als de overtreding ontdekt wordt bij de gate zelf. Servissair bevestigt enkel de regeling voor Ryanair, maar houdt de lippen op elkaar over andere maatschappijen. Volgens de afhandelaar dient de maatregel, die eind deze zomer werd ingevoerd, niet om passagiers op kosten te jagen. Hij dient om de luchtvaartmaatschappij een vlotte, efficiënte service te garanderen.

Afhandelaars krijgen ook bonussen voor een snelle levering van de bagage en weinig gevallen van verloren koffers. "In het geval van Liverpool John Lennon en dit contract, heeft Servissair besloten om een deel van deze performantiecommissie door te spelen aan het personeel," zegt een woordvoerder van de afhandelaar. De maatschappij zegt dat er een geen bewijs is dat de bonussen als gevolg hebben dat meer passagiers boetes krijgen.

Boze passagiers
Ryanair reageert dat passagiers zich duidelijk bewust zijn van de 'genereuze' limiet van 10 kg handbagage die ze mogen meenemen aan boord voor ze op de luchthaven arriveren. "Enkel die passagiers die zich niet houden aan de afgesproken limieten voor handbagage kunnen ooit in aanmerking komen om vermijdbare toelagen aan de gate te betalen", zegt woordvoerder Stephen McMamara.

Hij voegt daar nog aan toe dat de bagageafhandelaars de bonusregelingen uitwerken, niet de luchtvaartmaatschappijen. "Incheckpersoneel krijgt mogelijk te maken met boze passagiers wanneer ze die zeggen dat ze extra bagagetoelagen moeten betalen. Sommige werkgevers beschouwen bonussen als een compensatie voor de stress."

 

bron: www.hln.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.