Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 11 april 2025 @ 01:30 door Travelboy , 22 keer bekeken
85 procent van de vliegtuigreizigers die nu terecht een compensatie aanvragen, dreigt binnenkort uit de boot te vallen. Dat blijkt uit een berekening van Beuc, de Europese koepelorganisatie van consumentenverenigingen. Consumentenrechten lijken zo steeds meer uitgehold te worden. “Dit voorstel is onaanvaardbaar”, reageert Testaankoop.
Na ruim twintig jaar is de wet die tegenslagen bij vliegtuigreizen regelt aan herziening toe. De huidige voorstellen dreigen echter faliekant uit te draaien voor passagiers.
Een voorbeeld: volgens de huidige regels hebben reizigers recht op een compensatie als hun vlucht meer dan drie uur te laat aankomt. In de toekomst zou die termijn opgetrokken worden tot vijf uur, waardoor heel wat gedupeerden uit de boot zouden vallen.
Barcelona
Ook aan de bedragen wordt gemorreld. Voor korte vluchten (onder 1.500 kilometer) stijgt de schadevergoeding van 250 naar 300 euro. Reizigers naar pakweg Barcelona zouden dus voordeel ondervinden.
Daar staat echter tegenover dat passagiers voor middellange en lange vluchten honderd euro moeten inleveren. Wie bijvoorbeeld naar Athene vliegt, krijgt bij een tegenslag nog maar 300 euro in plaats van 400 euro.
“Veel te weinig tijd”
Een ander opvallend punt: driekwart van de passagiers wil bij grote vertragingen zo snel mogelijk een andere vlucht. Volgens het huidige voorstel zouden ze echter acht uur moeten wachten voordat ze een alternatief bij een andere maatschappij mogen boeken.
“Gedupeerde reizigers zouden ook nog maar drie maanden de tijd krijgen om compensatie aan te vragen. Dat is veel te weinig”, stelt wettelijk expert Steven Berger bij Euronews.
“Lose-losesituatie voor iedereen”
“Dit voorstel is onaanvaardbaar voor Testaankoop”, legt woordvoerster Laura Clays uit. “Zeker als je weet dat vandaag slechts één op de drie passagiers die recht heeft op compensatie deze ook effectief krijgt. De procedure is zeer ingewikkeld en consumenten worden niet genoeg op de hoogte gebracht van hun rechten.”
“Het is zelfs zo erg dat sommige organisaties er nu een businessmodel van hebben gemaakt om luchtvaartmaatschappijen voor de rechter te brengen. En daar vragen ze dan 30% commissie voor. Overheidsgeld wordt dus verspild omdat onze rechtbanken overspoeld worden met klachten van gefrustreerde passagiers. Kortom: een lose-losesituatie voor iedereen.”
Verborgen kosten
Volgens Testaankoop zijn er genoeg andere zaken die aangepakt zouden moeten worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de verborgen kosten die luchtvaartmaatschappijen aanrekenen, voor handbagage onder meer. Of de boekingen via online platforms, die kosten zo veel mogelijk proberen te verbergen. De rekening volgt later wel. Meestal zijn hun klantendiensten op dat moment echter onbereikbaar.
Tegen juni zou er een akkoord moeten zijn op Europees niveau. “De bal ligt nu in het kamp van de lidstaten. Zij moeten hun stem laten horen”, aldus Clays. “Als ze er niet in slagen om de tekst in de goede richting aan te passen, zullen de rechten van vliegtuigpassagiers zwaar ingeperkt worden. Intussen boeken de luchtvaartmaatschappijen historische winsten.” Voor ons land moeten minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) en minister van Consumentenbescherming Rob Beenders (Vooruit) aan de slag.
bron: www.hln.be
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.