Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 27 juni 2025 @ 23:55 door Travelboy , 20 keer bekeken
Transavia stopt met het ‘piekdalcontract’ voor zijn cabinepersoneel. Dat heeft de KLM-dochter donderdag aan de medewerkers gemeld. De contractvorm is omstreden, omdat deze mogelijk maakt dat een medewerker in vaste dienst tijdens de dalperiode een WW-uitkering kan aanvragen bij het UWV. De afschaffing kost Transavia op jaarbasis circa €900.000, zeggen bronnen tegen het FD.
Sinds 2015 krijgt het cabinepersoneel van Transavia bij indiensttreding een piekdalcontract aangeboden, onthulde onderzoekssite Follow The Money (FTM) in maart. Met dit contract heeft een medewerker het hele jaar door een baan, maar is er zes weken geen werk en geen salaris. Dat betekent in de praktijk dat de medewerker de laatste weken van het jaar een WW-uitkering kan aanvragen bij het UWV.
Donderdag mailt Daan Pijzel, hoofd van de afdeling cabine van Transavia, de medewerkers dat de luchtvaartmaatschappij vanaf dit jaar van de contractvorm afstapt, na intensief overleg met de vakbonden. ‘Alle collega’s die een piekdalcontract hebben, krijgen de komende weken een yearround contract aangeboden.’
Loonkosten stijgen
De koerswijziging kost Transavia geld, melden bronnen aan het FD. Het zou gaan om ruim 200 medewerkers. Als deze overgaan naar een ‘yearround contract’ zou het de luchtvaartmaatschappij circa €900.000 op jaarbasis kosten. Pijzel wil dit niet bevestigen. ‘Hiermee zullen de loonkosten uiteraard stijgen’, zegt hij, ‘maar het besluit is net genomen, en we zitten nog volop in de uitwerking.’
Door de publicatie van FTM ontstond politieke ophef. De in maart nog missionaire minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum (NSC), bestempelde Transavia’s werkwijze als onwenselijk. ‘Door de arbeidsovereenkomst op deze manier vorm te geven, wordt dit ondernemersrisico volledig afgewenteld op de samenleving’, schreef hij aan de Tweede Kamer.
‘Niet doof voor maatschappij’
Pijzel zegt donderdag tegen het FD dat Transavia mede tot dit besluit is gekomen na de discussie in de publiciteit en de politiek. ‘Wij zijn niet doof voor de geluiden uit de maatschappij.’ Wel benadrukt hij dat Transavia een ‘seizoensgebonden werkgever’ is en dat de contractvorm een legale constructie is, die ‘gewoon mag’. Dat laatste beaamt ook het UWV. Wel trok de uitkeringsinstantie meermaals aan de bel bij het ministerie over de maas in de wet die dit mogelijk maakt.
Transavia zei in maart geen weet te hebben van uitkeringsaanvragen. ‘Of medewerkers gedurende de dalperiode een uitkering aanvragen is bij ons niet bekend, aangezien wij hier geen partij in zijn’, aldus de vakantievlieger tegenover FTM. Donderdag verklaarde Pijzel dit in eerste instantie opnieuw tegenover het FD.
WW-uitkering besproken
Uit documenten die het FD heeft ingezien blijkt echter dat de praktijk van het aanvragen van WW-uitkeringen wel degelijk met de Transavia-leiding werd besproken. Aanleiding voor minstens één zo’n bespreking was de eindejaarsuitkering van 5% die het cabinepersoneel eind 2024 voor het eerst ontving. Het UWV beoordeelt dit als inkomen, met als gevolg dat de cabinemedewerkers die eind 2024 WW aanvroegen plots een fors lagere uitkering kregen.
Uit de agenda van de bespreking in januari tussen vakbonden en Transavia blijkt dat cabinepersoneelsbond VCN het 'niet eerlijk' vindt dat medewerkers ‘geen volledige WW-uitkering krijgen, aangezien zij in december hun EJU (eindejaarsuitkering, red) ontvangen’. VCN verzoekt de Transavia-leiding om met dit signaal ‘iets te doen’ zodat de medewerkers ‘een volledige WW-uitkering kunnen krijgen en hun EJU echt een extraatje is’.
Geconfronteerd met deze citaten zegt Pijzel zich het gesprek te kunnen herinneren. ‘Daarom zijn we nu op zoek gegaan naar andere oplossingen’, zegt hij.
bron: www.fd.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.