Geplaatst op vrijdag 08 mei 2009 @ 19:16 , 233 keer bekeken
EUclaim wint de ene na de andere rechtszaak tegen airlines. Tandenknarsend zien zij de vonnissen van Nederlandse rechtbanken tegemoet. Na Martinair en ArkeFly is nu ook transavia.com in het ongelijk gesteld. De rechter veroordeelt hen steeds tot de volledige schadevergoeding aan gedupeerde passagiers, zoals die wettelijk is bepaald bij vluchtannuleringen, overboekingen en lange vertragingen.
Nog 20 uitspraken
De rechter heeft tevens duidelijk gemaakt dat EUclaim die passagiers wel degelijk mag vertegenwoordigen. 'Ik reken de komende maanden op nog tenminste 20 andere uitspraken. Het gaat om gevallen van denied boarding compensation op basis van EU-verordening 261', zegt EUclaim-directeur Hendrik Noorderhaven.
Geschillencommissie
De jurisprudentie zal volgens hem eveneens gebruikt gaan worden in de Geschillencommissie Luchtvaart die 1 juli van start gaat. 'Wij zullen daar desgewenst met onze data-expertise ook gestrande reisbureauklanten bijstaan. Het voordeel is dat er dan geen lange rechtszaken meer nodig zijn. Die duren door vertragingstaktieken van airline-advocaten soms wel twee jaar.'
'Pech geen reden'
Een zeer belangrijk oordeel betreft volgens Noorderhaven een recente beslissing van het Europese Hof van Jusititie, dat pech aan vliegtuigen geen overmacht is. 'Zelfs als een maatschappij er redelijkerwijs geen invloed op heeft, dan nog is er bij technische mankementen meestal geen sprake van buitengewone omstandigheden. Ze zijn volgens de rechters onderdeel van de normale bedrijfsvoering ofwel ondernemersrisico. Dit kan verstrekkende consequenties hebben in de Europese luchtvaart.'
Airlines in beraad
De airlines beraden zich intussen op tegenmaatregelen. Zij vinden dat de wettelijke regels lang niet altijd helder zijn en dus voor verschillende interpretaties vatbaar. Zo is er discussie over de vraag of de EU-verordening ook geldt voor vertrekken uit luchthavens in niet-EU-landen. Voorts is er verschil van mening over de hoogte van de compensatie. En airlines hebben andere inzichten over wat onder overmacht zou behoren te vallen.
Volgens hen wordt er bovendien te weinig rekening gehouden met praktische adhoc-oplossingen, die voor passagiers vaak beter uitpakken dan de strikte naleving van het beginsel 'instapweigering'. Tot op heden hebben Nederlandse rechters echter al het verweer van tafel geveegd. Airlines willen nu zo snel mogelijk uitsluitsel over de exacte toepassing van verordening 261.
bron: www.reisrevue.nl
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan: