Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 11 juli 2022 @ 20:28 door Travelboy , 124 keer bekeken

Piloten van Ryanair in België en Frankrijk gaan in het weekend van 23 en 24 juli opnieuw staken. Dat bevestigt Didier Lebbe van de christelijke vakbond CNE aan Belga. De piloten voelen zich “miskend” en wachten nog steeds op een salarisverhoging, aldus de vakbondsman. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid vluchten worden geschrapt. Het zou in totaal om zo’n 210 vluchten gaan: 180 op de luchthaven van Charleroi en 30 op de luchthaven van Zaventem.

 

Door de staking zullen de vluchten van ongeveer 25.000 passagiers mogelijk geschrapt worden. Om welke vluchten het precies gaat, is nog niet bekend. Uit het verleden is al gebleken dat Ryanair die informatie telkens heel laat met hun klanten en met de luchthavens deelt. Reizigers zullen dus waarschijnlijk pas 48 tot 72 uur op voorhand weten of ze al dan niet kunnen vliegen.

 

Volgens vakbondsman Didier Lebbe is het ongenoegen onder de piloten groot. “De minachtende en arrogante houding van het management van Ryanair is sinds de staking van 24, 25 en 26 juni verder verslechterd”, zegt Lebbe. Voorts hekelt hij dat de wetgeving niet wordt nageleefd. “Zo werden de lonen voor de maand juni niet geïndexeerd terwijl dit wel het geval zou moeten zijn.”

 

Het sociaal conflict houdt verband met mislukte onderhandelingen over een nieuwe CAO. Volgens de CNE en haar Vlaamse tegenhanger ACV respecteerde Ryanair in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. Er wordt ook geklaagd over fouten in de loonfiches. “De piloten hebben aanvaard om 20 procent van hun salaris in te leveren tijdens de crisis, maar willen dat loon nu wel recupereren. De crisis in voorbij, het is drukker dan voordien”, aldus Lebbe.

 

Lebbe schiet ook met scherp op Ryanair-topman Michael O’Leary. “De directie neemt steeds een arrogante en minachtende houding aan. De indexatie die in juni zou worden toegepast, is er niet gekomen. En dat is maar één voorbeeld van vele”, klinkt het. O’Leary liet afgelopen weekend in de Ierse pers optekenen dat zijn bedrijf sinds de start van de zomer slechts 25 vluchten had moeten annuleren. “Terwijl dat er op één enkele stakingsdag al 450 waren”, zegt Lebbe. “Het is jammer dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa zich zo opstelt: het is gewoon onaanvaardbaar.”

 

Ook de Franse piloten van Ryanair hebben op 23 en 24 juli een staking aangekondigd. Eind juni legden de piloten en het cabinepersoneel van de lowcostmaatschappij ook al het werk neer in ons land. Vanop Belgische bodem ging er toen geen enkel toestel van Ryanair de lucht in. Tienduizenden reizigers waren getroffen

 

bron: www.hln.be

 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.