Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 04 juni 2022 @ 00:52 door Travelboy , 134 keer bekeken

Vliegtuigpassagiers hebben niet alleen recht op een vergoeding als hun vlucht vertraagd of geannuleerd is, maar ook als een vlucht met meer dan een uur is vervroegd. Dit oordeelde het Europees Hof van Justitie.

 

Vervroegde vlucht


De consumenten in deze zaak hadden een pakketreis geboekt naar Turkije. Luchtvaartmaatschappij Corendon vervroegde de heenvlucht met 1 uur en 40 minuten. Een groep passagiers gaf aan dat zij niet op de hoogte waren gebracht. De passagiers mistten daardoor hun vlucht. De passagiers boekten nieuwe tickets om toch op vakantie te kunnen. Bij Corendon vroegen ze om compensatie. Zij vonden namelijk dat een vervroeging hetzelfde was als een geannuleerde vlucht.

 

Vraag aan het Hof


Geldt het vervroegen van een vlucht met anderhalf uur ook als annulering? Dat is de vraag die het Hof in deze zaak moest beantwoorden. Bij een vluchtannulering mogen reizigers namelijk om compensatie vragen. Die compensatie ligt tussen de € 250 en de € 600 euro, afhankelijk van de afstand van de reis.

 

Hof van Justitie


Volgens het Hof kan een flinke vervroeging van een vlucht, net als een vertraging, voor passagiers erg lastig zijn. De vroegere vertrektijd heeft invloed op hoe de passagiers hun tijd moeten indelen. Ook kunnen passagiers hun reis of verblijf niet meer zoals verwacht organiseren. Bijvoorbeeld omdat zij door de vroegere vertrektijd de vlucht niet kunnen halen. Of omdat zij gedwongen worden zich zo aan te passen dat zij de vlucht wel kunnen halen.

 

De Europese passagiersrechten zijn bedoeld om passagiers compensatie te geven voor verschillende soorten schade. Volgens het Hof is het ongemak van een flinke vervroeging ongeveer hetzelfde als dat van een annulering. Vervroegt de luchtvaartmaatschappij de vlucht met meer dan één uur? Dan geldt dit als annulering. Passagiers kunnen dan recht hebben op compensatie. Heeft de luchtvaartmaatschappij ruim van tevoren laten weten dat de vlucht vroeger vertrekt? Dan hoeft de maatschappij geen compensatie te betalen.

 

Meer weten?


De volledige uitspraak Zaak C‑146/20  Corendon Airlines e.a kunt u vinden op de website van Infocuria (jurisprudentie van het Hof van Justitie).Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.