Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 04 april 2022 @ 19:34 door Travelboy , 150 keer bekeken

Het cabinepersoneel van lowcostmaatschappij Ryanair in België dreigt ermee om komende week te staken. Daarvoor is een stakingsaanzegging ingediend, laat de christelijke vakbond weten. Aanleiding zijn moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao over de lonen en premies van het cabinepersoneel. De komende dagen zijn er mogelijk al acties. 

 

Er is een stakingsaanzegging ingediend voor het cabinepersoneel van lowcostmaatschappij Ryanair in België. Dat laat de christelijke vakbond ACV Puls weten.

 

De concrete aanleiding tot de stakingsaanzegging is dat onderhandelingen over een nieuwe cao over de lonen en premies van het cabinepersoneel nog niet tot een akkoord hebben geleid, zegt Hans Elsen van ACV Puls.

 

De oude cao liep eind maart af. Die eerste cao voor het cabinepersoneel in België was in het voorjaar van 2019 afgesloten, nadat Ryanair had aanvaard om de Belgische arbeidswetgeving toe te passen. De cao voorzag onder meer in een vast maandinkomen, ongeacht hoeveel de stewardessen en stewards vliegen.

 

In de onderhandelingen over een nieuwe cao liggen de standpunten nog ver uit elkaar. "Ryanair vindt dat het crisis is, terwijl wij van mening zijn dat de huidige winstverwachting van de maatschappij ruimte biedt voor betere voorwaarden voor het cabinepersoneel", aldus Elsen.

 

Basisvoorwaarden

 

Behalve over de cao-onderhandelingen, is er ook onvrede omdat Ryanair na drie jaar onder Belgische vlag nog altijd een aantal "basisvoorwaarden" niet respecteert, klinkt het nog. Zo zijn er problemen met de dimona-aangiftes, zegt Elsen. Dat zijn de elektronische berichten waarmee de werkgever elke indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer aangeeft bij de RSZ. En de verplichte jaarlijke medische controle moeten de werknemers uit eigen zak betalen.

 

"We willen Ryanair nog een kans geven om serieus te onderhandelen", zegt Elsen nog. Doet de maatschappij dat niet, dan "kan er in de loop van de komende week al gestaakt worden". Mogelijk gebeurt dat in overleg met de Franse collega's, want in Frankrijk loopt er ook een stakingsaanzegging.

 

Ryanair stelt volgens de vakbondsman zowat 400 stewards en stewardessen tewerk op de luchthavens van Charleroi en Zaventem. De aanzegging geldt niet voor de piloten, voor hen lopen de cao-onderhandelingen nog.

 

Stakingen in 2018

 

De laatste staking bij Ryanair in België dateert van september 2018. Er waren in die periode in totaal vier stakingsdagen, waarbij tientallen vluchten geschrapt of vertraagd werden.

 

Onlangs nog bereikte Ryanair een minnelijke schikking met consumentenorganisatie Test Aankoop over een compensatie voor de zowat 33.000 passagiers die door die acties getroffen werden. Test Aankoop had in juli 2019 een collectieve vordering ingesteld tegen de Ierse lagekostenmaatschappij, omdat die weigerde gedupeerde passagiers terug te betalen

 

bron: www.vrt.beReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.